UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна приєдналася до наукової грантової програми ЄС на 80 млрд євро

Українські вчені зможуть конкурувати з усіма грантовими заявками європейських країн.

Україна і Європейський Союз підписали в Києві Угоду про участь України в грантовій програмі Європейського Союзу "Горизонт-2020", яка фінансує наукові дослідження.

"Сьогоднішня подія означає те, що Україна отримує доступ до всього спектру заходів, які фінансуються в рамках цієї програми. Україна зможе скористатися всіма перевагами цієї програми, отримувати гранти, які надає Європейська дослідницька рада", - сказав на прес-конференції після підписання єврокомісар з досліджень, науки та інновацій Карлуш Моедаш.

Міністр освіти і науки Сергій Квіт, який підписав Угоду з боку України, зазначив, що українські вчені з університетів і науково-дослідних інститутів отримають доступ до серйозних ресурсів і їх заявки зможуть конкурувати з усіма грантовими заявками європейських країн.

Квіт звернув увагу на те, що Україна отримала безпрецедентну 95%-ву знижку на участь у даній програмі. Таким чином, загальна сума внеску України для участі у програмі складе 35,5 млн євро до 2020 року. При цьому Україні немає необхідності вносити кошти за 2015 рік.

Програма ЄС "Горизонт-2020" почалася в 2014 року і розрахована на сім років, вона спрямована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності у всіх сферах життя суспільства й об'єднує всі існуючі програми ЄС з фінансування досліджень та інновацій.

Це найбільша рамкова програма за всю історію ЄС, бюджет якої становить 80 мільярдів євро у цінах 2011 року