UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна пояснила, чому у РФ немає підстав для кримінального переслідування українського рибалки

Інцидент виник не в межах територіального моря Російської Федерації і адміністративних кордонів прикордонного контролю РФ, тобто не на території країни. І, як наслідок, факти вчинення кримінально-караного діяння на території Росії відсутні.

Міністр юстиції України Олена Лукаш заявляє, що інцидент між українськими рибалками і російськими прикордонниками 17 липня, в результаті якого загинули чотири українця, виник не у територіальних водах РФ, відповідно немає підстав для кримінального переслідування рибалки, що вижив, Олександра Федоровича.

Як повідомляє прес-служба Мін'юсту в п'ятницю, 9 серпня, в листі на ім'я російського колеги Олександра Коновалова Лукаш зазначила, що Росія встановила прикордонний режим в Азовському морі в межах двох морських миль (близько 4 км) від берега.

Разом з тим, українське риболовецьке судно було виявлено за межами цієї зони: "Маломірне судно з п'ятьма громадянами України на борту було виявлено російським прикордонним катером типу "Мустанг" 17 липня 2013 року в точці координат 46 градусів 41,2 хвилини північної широти, 37 градусів 51,7 хвилин східної довготи".

Глава Мін'юсту також зазначає, що між Україною і Російською Федерацією не укладено угоду про делімітацію морського кордону в Азовському морі із зазначенням координат його проходження.

"Виняткову економічну зону і континентальний шельф Російської Федерації в Азовському морі також не визначено, оскільки відсутні українсько-російські договори про розмежування сфери економічного впливу України і Росії в Азовському морі", - зазначає міністр.

Говорячи про пред'явлення звинувачень Федоровичу за ч. 3 ст. 256 КК РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів), Лукаш зазначила: "Одним з основних умов притягнення до кримінальної відповідальності є скоєння злочину на території держави, яка притягує до кримінальної відповідальності".

"Виходячи з вищевикладеного, інцидент слід розглядати як такий, що виник не в межах територіального моря Російської Федерації і адміністративних кордонів прикордонного контролю РФ, тобто не на території Російської Федерації. І, як наслідок, факти вчинення кримінально-караного діяння на території Російської Федерації відсутні", - йдеться в листі.

У цьому зв'язку Лукаш просить главу Мін'юсту РФ "сприяти законному вирішенню ситуації Федоровича".

Як повідомлялося, 17 липня близько 18.00 в Азовському морі в районі російського сел. Воронцовка сталося зіткнення баркаса з українськими рибалками і катеру берегової охорони прикордонної служби Росії. Риболовецьке судно перекинулося, в результаті чого загинули чотири українця, одного вдалося врятувати. Врятований українець Федорович 19 липня був прооперований в райлікарні Єйська (Краснодарський край, РФ), 31 липня йому були пред'явлені звинувачення, Федоровичу загрожує до двох років ув'язнення. !zn

Читайте також:

Російські прикордонники, що потопили українських рибалок, відмовилися їх рятувати

Знайдено тіла всіх загиблих рибалок в результаті інциденту з російськими прикордонниками в Азовському морі

У Росії порушено кримінальну справу за фактом потоплення прикордонниками української човни

Російські прикордонники стверджують, що українські рибалки самі пішли на таран