UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна планує перейти на довгострокове планування поставок вакцин

Водночас у МОЗ заявили, що дефіцит вакцин існує у всьому світі.

З 2018 року Україна планує перейти на довгострокове планування поставок вакцин, щоб уникнути дефіциту, який існує в усьому світі через обмежене виробництво. Про це повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

"Термін виробництва вакцин - мінімум 12 місяців, а може бути і більше. У всьому світі зараз існує дефіцит вакцин як через обмежену кількість потужностей майданчиків виробництва, так і через великі обсяги замовлень. Розвинені країни практикують довгострокове планування закупівлі вакцин. Ми обговорюємо таку можливість для України і сподіваємося, що з 2018 року Україна перейде на довгострокове планування на кілька років вперед", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, зараз Україна може замовляти вакцини на три роки вперед. Також міністерство зобов'язане створити запас вакцин в розмірі 25%.

За оцінкою заступника міністра, в цілому процес бюджетних закупівель ліків у цей час дуже забюрократизований, а однією з основних проблем є відсутність реєстру пацієнтів та електронної системи обліку ліків. Стефанишина зазначила, що для такого нововведення у процедурі закупівлі можуть знадобитися зміни до Бюджетного кодексу.

"Ще коли я працювала в пацієнтської організації ("Пацієнти України"), ми створили сайт, де пацієнт міг отримати інформацію про наявність препаратів в лікарні. Ми хочемо зробити таку офіційну державну систему і відкрити її для пацієнтів. Я думаю, що це станеться вже найближчим часом. Ми почнемо з великих медустанов і поступово будемо поширюватися на області", – сказала вона.

Зазначимо, що в Україні з початку 2018 року зафіксовано 1285 випадків захворювання на кір серед дітей і дорослих.