UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна нічого не знає про вміст третього "гумконвою" з РФ

Російська сторона в черговий раз порушила міжнародне право і суверенітет України, самостійно визначивши вміст вантажів, відправлених в Україну у складі "гумконвою".

Україна не знає, що Росія відправляє під виглядом "гумпомощи"

Українська сторона не володіє інформацією про вміст чергового "гуманітарного конвою", який Росія направила в Донбас. Про це заявив заступник керівника інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Польовий на брифінгу в Києві в суботу, 20 вересня.

"Контрольно-пропускний пункт "Ізварино" не знаходиться під контролем українських прикордонників. Там немає ні наших митників, ні прикордонників. Відповідно, російська сторона в порушення норм міжнародного права і порушуючи суверенітет України, самостійно визначила вміст вантажів, які перетинають кордон України. Нам нічого не відомо про вміст цих вантажів", - сказав він.

При цьому він зазначив, що російська сторона поінформувала про свій намір направити в Україну черговий гуманітарний конвой. Проте, пояснив Польовий, "таке інформування не є погодженням, воно не передбачає процедури огляду, перевірки. І, власне, воно не передбачала участі в цій процедурі представників Червоного Хреста".

Як повідомлялося, в суботу, 20 вересня, гуманітарний конвой, що відправився з Ростовської області, в'їхав на територію Донецька. КАМАЗи розділилися на кілька груп, з ранку в суботу російську "гумдопомогу" вже почали розвантажувати на складах міста.

Нагадаємо, напередодні в Міжнародному комітеті Червоного Хреста (МКЧХ) заявили, що не бачать сенсу брати участь у підготовці третього російського "гуманітарного конвою" для жителів південного сходу України.

В МКЧХ нагадали, що під час переговорів по першому і другому конвою представники МКЧХ підкреслювали, що Україна і Росія повинні прийти до угоди по всіх технічних питань проходження автоколони, включаючи роль МКЧХ як гуманітарної організації. Остаточних угод досягнуто не було, і обидва конвою вирушили без супроводу МКЧХ. !zn