UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не передала бойовикам свідка у справі про збитий "Боїнг" - Грицак

Представниками ОРДЛО на обмін було заявлено чоловіка, який проходить як свідок у справі MH17.

Українська сторона не передавала бойовикам в рамках обміну утримуваними особами свідка у справі про катастрофу "Боїнга" MH17 над Донбасом у 2014 році, заявив глава СБУ Василь Грицак.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" він прокоментував інформацію про те, що в списках на обмін бойовиками було заявлено чоловіка, який нібито мав відношення до падіння "Боїнга".

"Стороною ОРДЛО було заявлено людину, яка дійсно проходить як свідок у справі про збиття малазійського "Боїнга", - підтвердив глава Служби безпеки.

Грицак зазначив, що українська сторона не могла віддати цю людину ні за яких обставин.

"Звичайно ж, ми не віддали цю людину. Вона залишилася у нас. Ми не могли це зробити ні за яких обставин", - сказав він.

Нагадаємо, що 17 липня 2014 року було збито "Боїнг-777" рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній" у зоні бойових дій, поряд із селищем Шахтарськ Донецької області. Літак летів рейсом "Амстердам - Куала-Лумпур". Усі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.

28 вересня 2016 року міжнародні слідчі у своєму проміжному звіті першого етапу роботи Спільної слідчої групи (Joint Investigation Team, JIT), підтвердили причетність Росії до знищення MH17.

У червні 2017 року міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat змогла ідентифікувати сімох ймовірних водіїв "Бука", з якого збили "Боїнг" рейсу MH-17. У своїй новій доповіді Bellingcat зазначає, що транспортуванням "Бука" займалася 69-а окрема бригада матеріального забезпечення російської армії.