UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна надіслала миротворців у Косово

Перед закордонним відрядженням 40 військовослужбовців пройшли двотижневу медичну обсервацію.

З Трускавця (Львівська область) для здійснення миротворчої місії в частково визнаній республіці Косово відбув український військовий контингент. Про це повідомляє інформаційне агентство Міноборони "Армія.inform".

Перед закордонним відрядженням 40 військовослужбовців пройшли двотижневу медичну обсервацію.

Як розповів начальник військового санаторію Василь Вовчанський, це вже четвертий миротворчий контингент, який проходить медичну обсервацію в Трускавецькому військовому санаторії з початку карантину.

В той же час це перший випадок, коли обсервація здійснювалася до відправлення в іноземну країну, а не після повернення з неї. Військовим двічі проводили ПЛР-тести - на початку і в кінці обсервації.

"Центр видає медичні сертифікати, які дозволяють перетинати державний кордон України і не проходити обсервацію за кордоном. У той час, коли українські курорти зупинилися, а карантин в державі триває прийом на обсервацію - один зі способів зберегти санаторій на плаву. Проведення обсервації вимагає додаткових заходів безпеки, однак персонал адаптувався до роботи в нових умовах і чітко виконав завдання, поставлені Міноборони", - зазначив він.

Зазначимо, що Косово, населене переважно албанцями, оголосило про незалежність від Сербії в 2008 році.

В 1998 році албанська Армія звільнення Косово, почала війну з югославською (сербської) армією і поліцією. У березні 1999 року в конфлікт втрутилося НАТО, який почав бомбардування Союзної Республіки Югославії (Сербії). У червні 1999 року, згідно Військово-технічною угодою, підписаною представниками НАТО та югославською армією в Куманово, контроль над краєм перейшов до сил KFOR.

Читайте також: Адвокат приніс до ДБР письмові свідчення Порошенка

Раніше повідомлялося про те, що Україна направила миротворців в Малі.