UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може побороти корупцію за прикладом Гватемали – експерт

Києву варто подумати про створення своєрідного міжнародного трибуналу, незалежного від української влади і Генпрокуратури.

Понад 12 мільярдів доларів зникає щороку з бюджету України, а міжнародна організація Transparency International віднесла країну до числа найбільш корумпованих в Європі. І в той час, як українці зіштовхуються з вимаганням невеликих хабарів мало не щоденно, до найбільш масштабної корупції вдаються політики високого рангу, чиновники, прокурори і олігархи, які діють абсолютно безкарно.

"Нещодавно 1,8 мільярда доларів з допомоги МВФ зникли в офшорах з вини одного олігарха. І його досі ні в чому не звинуватили. Від подій на Євромайдані, коли був повалений режим екс-президента Віктора Януковича, а людям пообіцяли управління країною в європейському стилі, минуло вже два роки. А Україні досі потрібно побороти цю гостру проблему з корупцією, доки ще не пізно", - пише на сторінках Foreign Policy колишній співробітник USAID і експерт з питань реформ країнах колишнього СРСР Джон Коген.

Він нагадує, що попри вимогу громадянського суспільства в Україні позбутися хабарництва, чиновники в уряді і парламенті намагаються перешкоджати кожному кроку, який робиться в цьому напрямку. Щоб змінити ситуацію, Коган радить Києву взяти приклад з Гватемали.

"Перед лицем гострої проблеми продажності, Гватемала вирішила пожертвувати частиною свого суверенітету і віддала боротьбу з корупцією гібридній "міжнародно-внутрішній" організації під назвою Міжнародна комісія проти безкарності в Гватемалі (CICIG). Такий рецепт буде дуже гіркою пілюлею для Києва, але м'якші міри показали свою недієздатність. Це дуже радикальний крок для українських політиків, які ворогують між собою, але від цього залежить майбутнє країни", - йдеться в статті.

CICIG була створена в 2006 році в наслідок підписання спеціальної угоди між Гватемалою і ООН. Цей міжнародний орган дії в рамках національного законодавства країни, але інституційно вона не підпорядковується жодній урядовій установі. Її фінансують міжнародні донори, зокрема США. А управлінням фінансів займається ООН. Таким чином, робота CICIG ніяк не обтяжує економіку Гватемали. Однак за 10 років роботи міжнародній організації вдалося викрити близько 200 випадків масштабної корупції. А кримінальні справи були порушені проти 160 чинних урядовців і їхніх попередників.

Приміром, лише у вересні президент Гватемали Отто Перез Моліна подав у відставку через обвинувачення з боку CICIG в отриманні 120 мільйонів доларів через корупційну схему на митниці.

"Приклад Гватемали може стати надією для України її дедалі більше непопулярного президента Петра Порошенка", - вважає експерт.

При цьому, він радить внести деякі корективи при створення української CICIG. Зокрема, варто збільшити мандат роботи організації з двох до п'яти років з можливістю автоматичного поновлення, якщо не буде ухвалено спеціального закону, який припинить її роботу. Також США і іншим донорам доведеться збільшити фінансування, але знадобиться лише 200 мільйонів доларів для фінансування роботи CICIG впродовж всього п'ятирічного терміну. Автор нагадує, що віце-президент США Джо Байден уже оголосив про виділення Україні на боротьбу з корупцією 190 мільйонів доларів. Тож гроші на роботу такого антикорупційного органу фактично вже є. Також, гватемальська організація діяла через національні суди і слідчі органи. Але в Україні вона повинна отримали повноваження прокуратури.

"В Гватемалі CICIG – це слідча агенція без прокурорських повноважень і покладається на юридичну систему при розгляді справ. Але це буде великою проблемою в Україні, оскільки Генпрокуратура тут розглядається як одна з найбільш корумпованих інституцій", - йдеться в статті.

Автор посилається на голову антикорупційного парламентського комітету Єгора Соболєва, який розповів, що Генпрокурор Віктор Шокін, який також є близьким союзником Порошенка, відкинув сотні корупційних справ, які йому було направлено на розгляд. В Україні неодноразово звучали заклики звільнити Шокіна з посади. Але, на думку Соболєва, він лишається на чолі Генпрокуратури, тому що не розглядає корупційні справи, які ведуть до оточення президента України.

"Щоб не довелося покладатися на таких, як Шокін, українська CICIG повинна мати змогу самостійно порушувати кримінальні справи на додачу до дозволу проводити розслідування", - вважає автор.

Також організація повинна діяти поза межами української судової системи, оскільки суди в Україні теж корумповані. Крім того, співробітники CICIG повинні працювати в окремій будівлі і ніяк не перетинатися з суддями і прокурорами. Взагалі їхнє спілкування за межами зали суду має бути заборонене. Однак організація повинна діяти суто в рамках українського законодавства.

"Ключовим питанням лишається, чи політики в Україні мають волю віддати на "аутсорс" такий чутливий обов'язок уряду, особливо якщо врахувати страх перед антикорупційними розслідуваннями проти них самих. Але справжні українські реформатори і їхні союзники на Заході все ж мають важелі впливу", - йдеться в статті.

Автор нагадує про те, що Соболєв вже виступав за міжнародне втручання в українську боротьбу з корупцією, населення вимагає реальних кроків у війні проти хабарництва, а в цей же час Київ сьогодні залежить від західної фінансової допомоги. І український політичний клас розуміє, що настрої лише погіршуються в країні. Лише 7% українців вірять в те, що нинішні антикорупційні заходи дадуть результат.

Тим часом, минулого місяця також посол США в Україні Джефрі Пайєтт відзначив прогрес у боротьбі з корупцією в Україні. За його словами, цей прогрес вдалося досягти, заснувавши НАБУ і Спеціальну антикорупційну прокуратури.

Захід теж підштовхує Україну до активнішої боротьби з корупцією. Зокрема ЄС хоче, щоб антикорупційна Нацагенція запрацювала до квітня. Оскільки для запровадження безвізового режиму Київ пообіцяв запустити відомство в першому кварталі 2016 року.

Правозахисники "Amnesty International Україна" бачать можливість втрати Україною перспективи скасування віз з ЄС через зволікання із запуском Накагенції з протидії корупції.

Слід зазначити, що в Україні з 2014 року відбулася ціла інституціональна перебудова, покликана зупинити корупцію. Так були створені три антикорупційні відомства: Нацагентство з питань запобігання корупції; Національне антикорупційне бюро; Національне агентство України з питань виявлення, розшуку управлінняактивами, отриманими від корупційних і інші злочинів.

Крім державних антикорупційних відомств в Україні також збираються створити Міжнародну антикорупційну комісію, яка буде включати фахівців з США, Євросоюзу і Великобританії.