UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна готова до компромісів для звільнення заручників і політв'язнів Кремля – Геращенко

Але досі не отримала від РФ відповіді на пропозицію обміняти 23 росіян, засуджених за злочини проти України.

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Ірина Геращенко повідомила про готовність української сторони до компромісів для якнайшвидшого звільнення українців, утримуваних в ОРДЛО та у в'язницях на території Росії і анексованого нею Криму.

"Тільки-но телефоном говорили з міністром Павлом Клімкіним (головою МЗС України Павлом Клімкіним – ред.), який мав у понеділок зустріч в "Нормандському форматі" з колегами з Німеччини, Франції і міністром МЗС РФ… Говорили й про кількість затриманих, й про конкретні прізвища і долі людей… Ми готові до компромісу в питанні затриманих, аби якнайшвидше всіх витягти. Українська сторона готова активно працювати, аби якнайшвидше відбулася чергова хвиля звільнення", - написала Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Під час зустрічі в "Нормандському форматі" вперше обговорювалось питання допуску омбудсмена до українських політв'язнів, утримуваних в РФ і окупованому Криму. "Наші партнери з Франції і Німеччини також відзначають принциповість й пріоритетність вирішення цього гуманітарного питання, яке не повинно бути політизованим( добре, що під час своїх візитів до України міністри зустрічалися з родинами заручників)", - додала віце-спікер.

Крім того, у Берліні обговорювалося й питання пошуку зниклих безвісти у зоні бойових дій на сході України, а також участі у пошуках представників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ). Наголошувалося й на важливості допуску представників МКЧХ до утримуваних у в'язницях на тимчасово окупованій території Донбасу.

Нагадаємо, у Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн "Нормандської четвірки". На засіданні, яке розпочалося ввечері у понеділок, 11 червня, керівники МЗС України, Франції, Німеччини і Росії вперше обговорили розміщення міжнародного миротворчого контингенту ООН в ОРДЛО. У порядку денному також були питання безпеки й звільнення українських заручників в ОРДЛО і політв'язнів, яких утримують на території РФ та в анексованому Криму.

Попередні переговори міністрів "Нормандської четвірки" відбулися 18 лютого 2017 року. 24 березня 2017 року зустріч представників міністерств закордонних справ "Нормандської четвірки" у Парижі відбулася без участі Росії.

Українська сторона висловила готовність обміняти 23 громадян Росії, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, в обмін на звільнення українців, яких незаконно утримують в РФ, ще на початку квітня. Однак російська сторона досі не відреагувала на цю пропозицію.

Нагадаємо, 27 грудня на КПВВ "Майорське" у районі Горлівки Донецької області відбувся обмін утримуваними особами. Унаслідок обміну з полону угруповань ОРДЛО були звільнені 73 українця в обмін на 233 бойовиків, засуджених і помилуваних Україні.