UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці за кордоном: чи можуть вони користуватися документами в «Дії»

Це можливо в деяких країнах.

В Україні постійно збільшується кількість послуг, які доступні через застосунок та портал «Дія». Зараз на порталі можна отримати витяг про місце проживання дитини.

Читайте також: У ДПС розповіли, які податкові послуги можна отримати у «Дії»

Фахівці «Право на захист» пояснили, чи можуть українці використовувати документи в «Дія» за кордоном.

Кабінет міністрів України Постановою «Деякі питання передачі персональних даних за межі України засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг» від 16 серпня 2022 р. № 910 ухвалив рішення, яким передбачено можливість використання громадянами України застосунку «Дія» в інших країнах.

Зокрема, Постановою передбачається, що використання застосунку «Дія» є власним бажанням людини, а не її обов’язком - тобто громадяни України можуть використовувати й паперові документи.

Постановою передбачено конкретний перелік держав, які забезпечують належний захист персональних даних, власне, саме у правовідносинах із цими країнами український уряд радить використовувати можливість пред’явлення документів у застосунку «Дія».

Разом з тим юристи застерігають українців від використання персональних даних у правовідносинах з іноземними суб’єктами, що зареєстровані на території держави-агресора або у тих державах, які входять до митних та воєнних союзів з державою-агресором.

Список країн, що забезпечують належний захист персональних даних:

Сполучені Штати Америки сподіваються «повторити успіх» української програми електронного врядування «Дія» для створення аналогічних систем в інших країнах. Нагадаємо, «Дію» візьмуть за основу для створення аналогічних застосунків для інших країн.