UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці та росіяни не один народ: так вважають понад 90% громадян України

Самоідентифікація українців різко зросла поріняно із серпнем минулого року.

Абсолютна більшість громадян України, а саме 91% не підтримують тезу, що «росіяни та українці – це один народ». Тих, хто має таку думку, сьогодні лише 8%, хоча у серпні 2021 таких було – 41%, а у березні 2022 – 21%. Такі дані соціологічного опитування опублікувала група «Рейтинг».

Підтримка ідеї про «єдність народів» ще фіксується серед 23% мешканців сходу та 13% старших опитаних. Натомість в інших макрорегіонах та вікових групах підтримка такої тези майже відсутня.

Також більшість українців вважають, що «дружба між народами» неможлива навіть після закінчення війни.

Загалом від серпня 2021, коли Україна святкувала тридцятиліття відновленої незалежності, значно зросла кількість опитаних, які самоідентифікують себе як громадяни України - з 75 до 98%, а також як «європейці» – з 27 до 57%.

Натомість все менше опитаних говорять про себе як про «радянську людину», їх число зменшилось з 21 до 7%.

Громадянська самосвідомість сьогодні домінує в усіх вікових та регіональних групах. Щодо проєвропейської самоідентифікації, то практично відсутні відмінності у вікових фракціях, однак є певна різниця в ідентифікації у регіонах, однак і там показники не сильно відрізняються від загальноукраїнських.

Опитування проведено 6 квітня соціологічною групою «Рейтинг» в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу серед 1200 респондентів. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,8%.