UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці питимуть бутильовану воду в наступні десятиліття – еколог

Якість питної води стрімко погіршується через війну.

Українці в наступні десятиліття питимуть бутильовану воду, на це в тому числі вплинула війна. Позитивних прогнозів на майбутнє десятиліття в контексті питної води для українців немає. Про це в ефірі "Українського радіо" розповіла голова комітету охорони водних ресурсів Міжнародної асоціації професіоналів довкілля Мар'яна Гінзула.

За її словами, водний стік на одну людину складає менше 2-х тисяч метрів кубічних поверхневого стоку. Тому вже після 2031-2050 років дефіцит води в Україні становитиме 61-71%. Вже сьогодні вода в результаті повномасштабної війни стала бруднішою, і через п'ять років сягне піку, оскільки ґрунтові води мають здатність інфільтрувати все, що відбувається на поверхні.

Читайте також: Важливо знати: як діяти у випадку відсутності водопостачання

"Кожна ракета, яка прилетіла над Києвом, вона певною мірою здійснила свій відтермінований вплив. Просто це відбувається не одразу, а потихеньку. Все те, що відбувалося в Бучі, в Ірпені, через два роки з'явилося в річці. Нікуди від того не подітися", - пояснила експертка.

Вона додала, що українцям доведеться звикати пити бутильовану воду, купувати таку воду батькам та дідусям. Основна проблема - це залізо та іржа у воді. Особливо це актуально для Києва.  Столиця на 60% споживає воду з Десни та на інші 30% - з Дніпра.  В різних регіонах ситуація з питтєвою воду залежить від стану основних водних артерій. Найбільше пощастило мешканцям Чернігівщини в контексті води.

Раніше повідомлялося про те, що у багатьох містах можуть припинити централізоване водопостачання через блекаути.