UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українці хочуть йти на Захід, але не готові альтернативно розгортатися на Схід – соцопитування

Серед молоді простежується тенденція до консолідації навколо проєвропейської ідеї України.

Домінуючим зовнішньополітичним вектором в Україні є європейська і євроатлантична інтеграція, свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг».

У всіх питаннях, що стосуються поглядів стосовно майбутнього України на міжнародній арені, щонайменше половина опитаних підтвердили свої прозахідні прагнення - за вступ до ЄС виступають 64%, в НАТО - 54%.

Найбільше єврооптимістів серед молоді віком 16-24 роки: 66% за вступ в НАТО, 75% за вступ до ЄС. Але навіть в старших категоріях щонайменше половина респондентів – за рух України в західному напрямку.

«Питання вступу до Євросоюзу хоча і має регіональні відмінності (підтримка зменшується в напрямку із заходу на схід), але не так критично «розділяє» суспільство, як питання вступу до НАТО», - зазначають соціологи.

Загалом серед молоді, на відміну від старших, простежується тенденція до консолідації навколо проєвропейської ідеї України. Навіть на Сході, де більшість проти вступу до ЄС, серед молоді - більшість за (58%).

Стійкою альтернативою європейській інтеграції є не стільки проросійський вектор, як запит на рівновіддаленість від Заходу і Росії - такий варіант обрали 35%. Серед противників вступу до ЄС лише чверть висловлюються за рух в напрямку Росії. Інші - за самостійний розвиток.

У віковому розрізі найбільшими прихильниками рівновіддаленості є середнє покоління (25-50 років). У східних областях запит на рівновіддаленість домінує над проєвропейським напрямком, а в західних - над проросійським напрямком.

«Цікаво, що такий погляд на майбутній розвиток України не має різких регіональних залежностей. За винятком Галичини (де прихильників рівновіддаленості близько 20%), у всіх інших регіонах рівень підтримки такого вектора коливається від 30 до 45%», - додають соціологи.

Аудиторія: населення України віком від 16 років і старше у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибіркова сукупність: 20 000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: по Україні - не більше 1,0%, по області - не більше 4%. Терміни проведення: 20 июля - 9 серпня 2021 року.