UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українського політв'язня Олега Приходько Росія хоче посадати за ґрати на 11 років - адвокат

Кримчанина незаконно утримують в російському СІЗО і звинувачують у підготовці терактів в Криму і у Львові, а також у виготовленні та зберіганні вибухових речовин.

Під час засідання Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону, прокурор запопросив для українського політв'язня Олега Приходько, 11 років колонії суворого режиму, з відбуванням трьох років у в'язниці, а також 200 тисяч рублів штрафу, повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов, передає Крим.Реаліі.

«Державне обвинувачення виступило в дебатах, обвинувач попросив суд визнати Олега Аркадійовича за всіма інкримінованих статей і призначити у вигляді покарання позбавлення волі на строк 11 років в колонії строгого режиму, три з яких у в'язниці, плюс додаткове покарання у вигляді штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних рублів », - сказав Шейхмамбетов.

Читайте також: РФ зобов'язана забезпечити політв'язню Приходьку меддогляд і належні умови утримання – МЗС

Нагадаємо, на початку грудня 2019 року Російська служба з фінансового моніторингу внесла Приходько в список осіб, причетних до екстремізму і тероризму, хоча такі дії порушують презумпцію невинуватості.

У лютому того ж року ФСБ провела обшуки в будинку Приходько в селі Горіхове Сакського району. Тоді російські силовики вилучили у активіста українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Після обшуку Приходько відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

9 жовтня російські силовики затримали і вивезли Приходько разом з дружиною. Протягом доби місцезнаходження активіста залишалося невідомим.

Пізніше адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив про те, що Приходько ставлять ст. 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин) і ст. 205 (терористичний акт) Кримінального кодексу РФ. На наступний день активіста заарештували.

Прокуратура АР Крим (Київ) відкрила провадження в зв'язку з незаконним позбавленням волі українського активіста.

У квітні цього року Олега Приходько з окупованого Криму доставили в СІЗО російського Ростова-на-Дону.

23 листопада Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що у політв'язня Приходько, критично погіршився стан здоров'я, так як українця утримують в СІЗО в неналежних умовах.