UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українське питання розглянуть на Генасамблеї ООН

Питання окупованих територій включено до порядку денного.

Генасамблея ООН включила до порядку українське питання про тимчасово окуповані Росією території України. Про це йдеться в повідомленні МЗС в п'ятницю, 17 вересня.

В українському МЗС вітали рішення 76-ї Генасамблеї ООН включити до порядку пункт про тимчасово окупованих територіях України.

"З нетерпінням чекаємо предметного обговорення способів залучення Росії до відповідальності за порушення територіальної цілісності України і Статуту ООН", - сказано в повідомленні.

При цьому Росія тричі поспіль оскаржила цей пункт перед початком засідання. Однак включення українського питання до порядку 76-ї Генасамблеї ООН підтримали більшістю голосів: за - 65, проти - 11, 37 - утримались.

За словами постійного представника України при ООН Сергія Кислиці, присутність пункту про ситуацію на окупованих територіях України в розкладі Генасамблеї допоможе привернути увагу міжнародної спільноти до окупованого Криму і непідконтрольних територій Донбасу.

"Хоча в світі багато конфліктів, не кожен конфлікт має в Генеральній Асамблеї окремий пункт порядку денного ... Крім того, пункт про окуповані території стосується і Донбасу ... Події за останній рік, з моменту останніх дебатів у лютому, на Донбасі жахливі. .. Ми знаємо про факти, які зараз особливо стали відомі громадськості, - по концентраційні табори, по знущанням, тортурам в Донбасі. На жаль, відсутній, не з вини української сторони, прогрес на переговорах по Донбасу ... ", -повідомив Кислиця в коментарі "Голосу Америки".

Читайте також: МЗС: «Імена заарештованих кримськотатарських активістів неодноразово звучатимуть на сесії ООН»

Відзначимо, президент України Володимир Зеленський 20 вересня відвідає США з робочим візитом, де виступить з промовою на Генасамблеї ООН.

Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба звинуватив ООН в ігноруванні Кримської платформи з політичних мотивів.