UA / RU
Підтримати ZN.ua

Український прапор знову майорить на Чорнобильській АЕС

Навколо ЧАЕС звучав гімн України.

На Чорнобильській атомній електростанції у суботу, 2 квітня, підняли прапор України, повідомляє пресслужба ЧАЕС.

"Сьогодні, 02 квітня 2022, об 11:00 на проммайданчику Чорнобильської АЕС знову замайорів прапор України та пролунав гімн України. У церемонії підняття прапора прийняв участь оперативний персонал станції, який у важких умовах окупації весь цей час забезпечував і продовжує забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку об‘єктів ДСП «Чорнобильська АЕС»", - сказано у повідомленні у Facebook у суботу.

Як повідомлялося, 31 березня російські окупанти залишили майданчик ЧАЕС, розграбувавши його.

Окупанти підписали акт наміру залишити майданчик ЧАЕС у вигляді документа "акт прийому та передачі охорони ЧАЕС", в якому означили, що "претензій з боку адміністрації об'єкта, що охороняється, щодо військ національної гвардії Російської Федерації немає".

За даними НАЕК "Енергоатом", окупанти рили окопи безпосередньо в Рудому лісі, найбільш забрудненому місці зони відчуження, внаслідок чого були зазнані сильного радіаційного опромінення і вирішили піти із зони.

Читайте також: Окупанти розграбували лабораторію в Чорнобилі

Україна разом із партнерами працює над усуненням Росії з МАГАТЕ або хоча б над росіян від ключових позицій у секретаріаті організації. Підставою для цього є впроваджувана росіянами політика ядерного тероризму.

Окупанти обстрілюють та захоплюють ядерні об'єкти, намагаються завести на них менеджмент «Росатома», не відпускають персонал на ротацію. Такі дії можуть призвести до техногенної катастрофи.

Світові потрібно терміново припинити висловлювати стурбованість та закрити небо над українськими АЕС, інакше лиха не оминути. Подробиці у тексті Ігоря Маскалевича «Чорнобиль. За крок від катастрофи» у ZN.UA.