UA / RU
Підтримати ZN.ua

Український інститут нацпам'яті пропонує перейменувати понад 180 населених пунктів: Повний список

Змінити назви пропонують в рамках деколонізації.

Український інститут національної пам’яті визначив 183 топоніми, які пропонує перейменувати в рамках Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». До переліку не включили назви населених пунктів, які зараз знаходяться на тимчасово окупованій території, зазначили у пресслужбі УІНП.

В УІНП пояснили, що перелік назв не є вичерпним. Однак рекомендувавши змінити відповідні топоніми, Інститут пам’яті хоче сприяти громадам й органам місцевого самоврядування та звернути їхню увагу на ті назви, які містять російську імперську символіку відповідно до закону.

«Упродовж наступних шести місяців, до 27 січня 2024 року, місцева влада повинна подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування відповідно до закону», – зазначили в УІНП.

Там нагадали, що згідно із законом, символами російської імперської політики є топоніми на честь:

Водночас закон передбачає винятки:

Крім того, не є забороненими назви, які співзвучні з тими, що підпадають під дію закону.

«Наприклад, не всі Катеринівки чи Миколаївки потрібно перейменовувати, а лише ті, які названі на честь російських царів, якщо це підтверджується історичними джерелами», – пояснили в УІНП.

Читайте також: Монумент "Батьківщина-мати" в Києві планують перейменувати

Як повідомили в Інституті пам’яті, зараз формується експертна комісія при УІНП, яка надаватиме фахові висновки з питань в рамках деколонізації. До неї мають увійти авторитетні науковці, які представляють академічні інституції й університети країни. 

«На сьогодні положення про експертну комісію проходить процедуру державної реєстрації в Міністерстві юстиції України. Після завершення процедури державної реєстрації Положення про комісію та оголошення про формування її складу будуть оприлюднені на сайті Інституту», – підсумували в УІНП.

Раніше повідомлялося, що Київська міська рада перейменувала ще 14 міських об’єктів, назви яких пов’язані з Росією та її сателітами. Зокрема в столиці більше не буде парку Пушкіна, а також назви змінили двом скверам, у Шевченківському та Дарницькому районах.