UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські правоохоронці розслідують понад п'ять тисяч справ про воєнні злочини в Криму та Донбасі – Мамедов

Серед підозрюваних - сотні громадян РФ, включно з вищим політичним і військовим керівництвом країни-агресора.

Українські правоохоронці розслідують понад 20 тисяч кримінальних правопорушень у більш ніж п'яти тисячах проваджень - це все злочини, пов'язані зі збройним конфліктом.

Як розповів в інтерв'ю ZN.UA заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов, у них фігурує майже дев'ять з половиною тисяч осіб. З них - сотні громадян РФ, зокрема вище політичне і військове керівництво країни-агресора.

«Ідеться про злочини проти основ національної безпеки України, громадського порядку, про порушення міжнародного гуманітарного права, а якщо говорити більш коректно, то про воєнні злочини і злочини проти людяності. І там немає жодної різниці: громадянин РФ, України або іншої держави», - підкреслив він у розмові з редакторкою відділу міжнародної політики Тетяною Силіною.

Відповідаючи на запитання ZN.UA про те, скільки людей мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності за злочини, вчинені під час російсько-українського конфлікту, скільки в Криму, скільки в Донбасі, скільки з них громадян Росії і скільки - України, Мамедов зазначив: «Наразі досить важко говорити про те, скільки саме людей мають бути притягнуті до відповідальності з певних причин».

Як приклад він наводить ситуацію в анексованому Криму, де Росія примусово призивала і продовжує призивати громадян України до лав своїх Збройних сил.

З початку окупації по лютий 2020 року країна-агресор провела 11 призовних кампаній, під час яких, щонайменше, 25 тисяч осіб змушені були йти служити. Але такі українці - не злочинці, а жертви воєнних злочинів і можуть розраховувати на захист України, підкреслив заступник генерального прокурора.

«Але якщо ви хочете цифри, то сьогодні потенційно статус воєнного злочинця тільки за подіями в Донбасі можуть отримати понад сотні людей. Це ті люди, проти яких ведуться розслідування, частина вже має обґрунтовані підозри. Цього року тільки на рівні Департаменту нагляду за злочинами, вчиненими в умовах збройного конфлікту прокурори оголосили підозру 54 особам у вчиненні особливо тяжких злочинів під час збройного конфлікту. Це учасники незаконних формувань, які порушили закони та звичаї ведення війни, і працівники спецслужб РФ, які схиляють громадян України до держзради», - додав він.

Щоб читачам ZN.UA було простіше уявити собі масштаб злочинів цих людей, Мамедов розповів про одного з підозрюваних. Це «керівник» незаконного військового формування, який в червні 2014 року з озброєною групою осіб захопив завод «Ізоляція» в Донецьку і перетворив арт-об'єкт і культурний центр на одну з найстрашніших в'язниць і місць тортур.

Ще близько 230 осіб - це люди, які вчинили тяжкий злочин - розв'язування та ведення агресивної війни.

Читайте також: Гюндуз Мамедов: «Сьогодні ми можемо отримати зброю для покарання воєнних злочинців»

Як покарати агресора? Хто судитиме вище керівництво РФ за порушення міжнародного гуманітарного і кримінального права? Чи будуть покарані ті, хто став на бік агресора й окупанта? Що робить Україна для того, щоб покарання стало невідворотним? Читайте в інтерв'ю, яке взяла Тетяна Силіна у заступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова.