UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українські переговорники в ТКГ запропонували узгодити план розмінування прифронтової території

Більшість об'єктів, на очищенні яких від мін наполягає Україна, були узгоджені ще на паризькому саміті нормандської четвірки.

Представники України в Тристоронньої контактній групі запропонували узгодити план розмінування і план допуску ремонтних бригад до об'єктів критичної інфраструктури на лінії розмежування в Донецькій і Луганській областях, повідомив пресцентр української делегації в ТКГ за підсумками онлайн-консультацій в середу, 19 травня.

Українські переговорники звернули увагу на те, що більшість об'єктів, що потребують ремонту й очищення від мін, знаходяться на ділянках, розмінування яких було погоджено лідерами України, Франції, Німеччини та Росії на паризькому саміті нормандської четвірки ще в 2019 році.

Учасники консультацій домовилися про те, щоб конкретні заходи було відпрацьовано на наступних засіданнях підгрупи ТКГ з безпеки.

«Основна мета такого комплексу заходів - створити безпечні умови для належного функціонування об'єктів критичної інфраструктури, що, перш за все, забезпечують потреби цивільного населення», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Українські сапери приступили до розмінування території обстріляної лікарні в Красногорівці: фоторепортаж

З початку ООС піротехніки ДСНС обстежили понад 9 тисяч га території і 23 га акваторії і знешкодили понад 70 тисяч вибухонебезпечних предметів в Донецькій і Луганській областях.

Згідно зі звітом Міжнародного руху за заборону протипіхотних мін, Україна входить до числа країн з високою смертністю від розриву протипіхотних мін.

Через бойовії дії Схід України перетворюється на найбільш замінований регіон у світі. Детальніше про проблему розмінування Донбасу читайте в матеріалі Алли Котляр «Разом - проти мін?» у ZN.UA.