UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україні потрібно лобіювати створення «безполітної зони», аби міжнародні партнери надали необхідне озброєння – Бутусов

Юрій Бутусов пояснив, яке і скільки озброєння потрібно Україні, аби самим закрити небо.

Україні потрібно лобіювати створення «безполітної зони», тиснучи на партнерів, вважає журналіст Юрій Бутусов. За його словами, маючи необхідну зброю та хоча б ескадрилью винищувачів F-16 українці самотужки зможуть закрити власне небо.

«Україні потрібно лобіювати «безпольотну зону», скоординувати на це громадську думку, акції протесту, зараз це буде особливо сильно чутно, тиск може спрацювати. Ні, нам не треба, щоб замість нас воювали натівці – нам треба набагато більше систем протиповітряної оборони. У нас низька щільність систем ППО, тому побудувати надійну об’єктивну оборону ми не маємо можливості. Саме тому атака силами в 150 повітряних цілей прорвала оборону в усіх містах», – написав Бутусов у Facebook.

При цьому він звернув увагу, що поставки зенітно-ракетних систем NASAMS та IRIS-T від країн НАТО здійснюватимуться повільно. До того ж Україні мають дати загалом 13 таких систем.

«Але у нас нема часу чекати, нас треба посилення зараз. Настав час для США надати нам зенітно-ракетні системи Patriot та Avenger. На озброєнні армії США близько 500 систем Patriot, і ще близько 300 систем першої модифікації знаходиться на збереженні. Це далекобійні ракети, більш ефективні ніж радянські С-300. Вони нам потрібні, хоч старих модифікацій, бо нам треба зараз створити кільце ЗРС навколо ключових міст для боротьби з достатньо простими цілями – російськими бомбардувальниками, штурмовиками та крилатими ракетами», – додав журналіст. 

Бутусов пояснив, що вищеназване озброєння є у США, і вони мають можливість поставити нам 10-20 Patriot хоча б передостанньої модифікації SM2 зі складу. Також за словами журналіста, Сполучені Штати також могли б передати Україні ще 20-30 систем першої модифікації Patriot  з баз зберігання після ремонту. Все це  без будь-яких втрат боєздатності своєї армії. При цьому Бутусов додав, що Patriot може вражати також балістичні ракети. Це означає, що кілька таких комплексів могли б захистити принаймні ключові міста України.

«Також на озброєнні армії США знаходиться понад 1000 зенітно-ракетних систем малого радіуса дії Avenger. Це машини на шасі всюдихода Humvee, на яких змонтований модуль з ракетами Stinger та радаром управління вогнем. Наявність радара дозволяє різко збільшити ефективність Stinger та дозволяє гарантовано збивати цілі групи крилатих ракет та безпілотників. У США таких машин багато, і якщо наші друзі нам щиро співчувають, то краще за все це зробити передавши в ЗСУ як мінімум сто систем Avenger», – додав журналіст.

Крім того, Бутусов зазначив, що нашим військовим дуже потрібні винищувачі F-16 з далекобійними ракетами AMRAAM та керованими бомбами JDAM, з  підвіскою сучасних прицільних комплексів та комплексів РЕБ. 

«Це дозволило б бити російську авіацію та завдавати ударів по наземних цілях з безпечної відстані. Хоча б одна ескадрилья в 12-16 F-16 могла значно посилити безпольотну зону над Україною. Дайте нам зброю закрити небо, ми збудуємо безпольотну зону самі», – підсумував Бутусов.

Читайте також: Німеччина погодилась допомогти Україні закрити небо від російських ракет – Зеленський

Нагадаємо, після ранкових обстрілів 10 жовтня в Україні пошкоджено 39 важливих об'єктів інфраструктури у восьми регіонах і Києві, частину областей знеструмлено, є перебої зі зв'язком. Внаслідок атаки загинули щонайменше 11 осіб у різних регіонах України, 87 дістали поранення.