UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна подала запит на проведення нового засідання ТКГ: називаємо причину

Російські ставленики від участі в консультаціях відмовилися. 

Українська сторона дала запит на проведення нового засідання Тристоронньої контактної групи, аби обговорити порушення перемир'я зі сторони проросійських бойовиків. Про це повідомляє портал "Новини Донбасу", цитуючи слова спікера нашої делегації Олексія Арестовича. 

За його словами, через обстріли окупантами позицій ЗСУ в проміжку з 22 по 28 грудня четверо військових отримали поранення, з них двоє перебувають у важкому стані. 

"Ми зробили запит на проведення позачергових консультацій у форматі робочої підгрупи з безпеки ТКГ на сьогодні, 28 грудня, для обговорення питань систематичного порушення з боку Збройних сил РФ/ОРДЛО і фактичної відсутності деескалації напруженості на лінії розмежування після попереднього засідання ТКГ 22 грудня", - розповів Арестович.

Він додав, що Збройні сили РФ/ОРДЛО відмовилися від участі в запропонованих консультаціях. 

Читайте також: "Те, що відбувається, складно назвати переговорами": Кулеба про ТКГ та Мінські домовленості

Минулого місяця Росія знову почала стягувати війська та техніку до кордонів з Україною, нарощуючи угруповання, що залишилося там після весняних "учень". Агресивність Росії на дипломатичному та військовому напрямках в останні тижні суттєво зросла. Міграційна криза в Білорусі, напруженість на Балканах, пропасне зростання цін на газ у Європі – у всіх цих подіях простежується російський слід.

Загроза вторгнення Росії в Україну велика. На відміну від публічних коментарів української влади, американські партнери "вкрай стурбовані незвичайним переміщенням" російських військ біля кордонів України та проводять термінові консультації зі своїми союзниками. Детальніше про військове партнерство України читайте в статті Тетяни Силіної  ”Відкрите питання: Як Америка захищатиме Україну від Путіна?”.