UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна вимагає скликати Радбез ООН через підрив росіянами Каховської ГЕС

Щоправда, сама ООН сьогодні вже встигла показати «зацікавленість» терактом, вчиненим росіянами.

Україна вимагає скликати Раду безпеки ООН у зв’язку із підривом росіянами Каховської гідроелектростанції. Також в планах звернутися до міжнародної спільноти через порушення окупантами Женевських конвенцій, повідомили в офісі президента після засідання Ради нацбезпеки та оборони.

«Учасники засідання погодили комплекс міжнародних заходів, серед яких – скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду, оскільки такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції», – зазначили в ОПУ.

Зазначимо, що вранці, коли інформація про підрив Каховської ГЕС була уже загальновідомою, ООН у Twitter написала, що сьогодні відзначає день російської мови. Лише згодом, після низки реакцій на дії росіян, ООН також відреагувала на теракт.

Читайте також: Кремль знову бреше: Підрив Каховської ГЕС — диверсія України

Нагадаємо, в ніч на 6 червня російські військові підірвали дамбу на Каховській ГЕС. За словами місцевих жителів, вибух був лише один, але після нього конструкції почали руйнуватися одна за одною. Містам та селищам нижче по Дніпру загрожує затоплення. Влада Херсонської ОВА оголосила про термінову евакуацію. 

Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) заявило, що поінформоване про повідомлення щодо підриву Каховської ГЕС. Там стверджують, що експерти агентства на Запорізькій атомній електростанції уважно стежать за ситуацією. В МАГАТЕ переконують, що безпосередньої загрози ядерній безпеці на станції немає.  В «Укргідроенерго» вже заявили, що станція зруйнована повністю і відновленню не підлягає.

Більше новин по цій темі шукайте у спецтемі ZN.UA.