UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна відзначає День Соборності

22 січня був підписаний Акт Злуки УНР і ЗУНР.

22 січня в Україні відзначають День Соборності. Саме в цей день в 1919 році був підписаний Акт Злуки (об'єднання) Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Свято було засновано в 1999 році, повідомляє «Укрінформ».

22 січня займає одне з провідних місць в українському політичному календарі. Так, саме в цей день в 1918 році Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність УНР. Через рік на Софійській площі проголосили Акт Злуки українських земель в єдину Україну.

У тексті Акту Злуки стверджувалося: «Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Але тоді об'єднання відбулося чисто символічно. Вже через кілька тижнів більшовики захопили Київ, землі Східної Галичини опинилися під владою Польщі, а Закарпаття - Чехословаччини.

Перше святкування Дня Соборності відбулося в 1939 році в Карпатській Україні (місті Хуст) - в той час автономній республіці Чехословаччині. Тоді під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцятитисячна маніфестація населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давності.

Читайте також: На мосту Патона з нагоди Дня Соборності відбулася акція (фото)

Яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

Відтоді подібні «живі ланцюги» створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу.