UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна відзначає День Незалежності

У Києві святкування пройде на Михайлівській і Софійській площах.

У понеділок, 24 серпня, Україна відзначає 29-ту річницю проголошення незалежності держави. Свято відзначають щорічно в один і той же день, воно є офіційним державним вихідним.

Традиційно в цей день в Києві проходив військовий парад, але цього року офіційного параду не буде. Центрами святкування в столиці стануть Софійська та Михайлівська площі, а всі масові заходи відбуватимуться з урахуванням заходів щодо запобігання розповсюдженню коронавируса.

Історія свята

Вперше свято відзначили 16 липня, оскільки саме в цей день в 1990 році була прийнята Декларація про державний суверенітет України. Але вже в 1991 році 24 серпня було прийнято Акт проголошення незалежності України, тому свято перенесли на цей день.

Перед проголошенням незалежності відбувся всеукраїнський референдум, на якому український народ підтвердив бажання жити в незалежній від СРСР окремій країні.

Тоді на запитання "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?" ствердно відповіли 28 млн. 804 тис. українців що склало 90,32% з тих, хто взяв участь в голосуванні.

Читайте також: У Чернівцях через карантин скасовано всі заходи до Дня незалежності

Нагадаємо, якби сьогодні проходив референдум щодо проголошення незалежності України, то 84% українців проголосували б "за", йдеться в опитуванні, проведеному Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова. Проти проголошення державної незалежності проголосували б 15,6% опитаних.

У той же час, якщо говорити про тих респондентів, які не визначилися з відповіддю, або не пішли б на референдум, то проти незалежності виступили б менше 13% українців. У той же час підтримали б незалежність майже 68% громадян.