UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна просить США надати вакцину від коронавірусі в режимі екстреного застосування

У посольстві США запевнили, що зроблять все можливе, щоб Україна отримала вакцини проти коронавірусу в найкоротші терміни.

МОЗ попросив США розглянути Україну як потенційного пріоритетного кандидата на отримання вакцин в "режимі тестування і використання в надзвичайних ситуаціях".

Як повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я, таку пропозицію озвучив міністр охорони здоров'я Максим Степанов під час телефонної розмови з тимчасовим повіреним у справах Сполучених Штатів в Україні Крістіною Квін.

Своєю чергою Квін запевнила, що вона зробить все можливе, щоб Україна отримала вакцини проти коронавірусу в найкоротші терміни.

"Ми підтримуємо офіційну позицію Міністерства охорони здоров'я про відмову від використання російської вакцини, яка не пройшла всі фази клінічних випробувань. Крім того, вже сьогодні ми проведемо нараду з урядом США про постачання вакцини в Україну, де обговоримо терміни і обсяги поставки", - зазначила Квін.

Також вона зазначила, що їх команда допоможе відомству розробити алгоритм і розробити план дій з логістики та планів вакцинації.

Раніше в МОЗ розповіли, вакцинація в Україні буде проходити в три етапи.

Нагадаємо, Європейський Союз виділив 400 млн євро Фонду «COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX)», який забезпечить придбання в 2 млрд доз вакцини до кінця 2021 і України відібрали в список учасників цієї ініціативи. Вона зможе отримати до 8 млн доз вакцини.

Крім того, Україна хоче закупити британські тести і вакцину для боротьби з COVID-19, для цього вивчає можливість використання фінансових інструментів Експортно-кредитного агентства Великобританії (UKEF).

За словами Максима Степанова, Україна отримає вакцину від коронавирусу в кінці I кварталу - початку II кварталу (березень-квітень) 2021 року.

Великобританія стала першою в світі країною, яка схвалила вакцину від Pfizer і BioNTech для широкого використання. Вже найближчим часом в країні може початися вакцинації людей з груп ризику.

Починаючи з 8 грудня в Британії почнуть робити перші щеплення. Там першими вакцинацію пройдуть жителі і співробітники будинків престарілих, особи старше 80 років, а також медперсонал, який лікує інфікованих коронавірусом пацієнтів. За тиждень в Великобританії розраховують розповсюдити 800 тисяч доз вакцин.