UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна повинна дотримуватись міжнародного гуманітарного права на території РФ та розробити відповідні політики — Мамедов

Таким чином ми маємо продемонструвати якісну відмінність від ворога, наголосив експерт.

Через розповсюдження бойових дій на територію Росії, зокрема Курської області, Україна тепер має нові зобовʼязання. Наша держава повинна й надалі дотримуватись міжнародного гуманітарного права, у тому числі й на захоплених російських територіях, заявив у соцмережі X колишній заступник генерального прокурора України, експерт національного та міжнародного кримінального права Гюндуз Мамедов.

Експерт наголосив, що Україна має дотримуватись гуманітарного права на території РФ як щодо російських цивільних, так і щодо військовополонених. Він закликав Мінреінтеграції, Міноборони та Генштаб розробити відповідні політики, які базуватимуться на Женевських конвенціях.

Читайте також: Аналітик назвав три цілі курської операції: ЗСУ хочуть змінити наративи про те, що вони програють

"Ми завжди транслювали готовність дотримуватися МГП як щодо цивільного населення, так і щодо військовополонених. Маємо продовжувати цю стратегію на захоплених територіях РФ, продемонструвавши якісну відмінність від армії супротивника", — наголосив колишній заступник генпрокурора.

Нагадаємо, 6 серпня у Курській області РФ повідомили про активні бойові дії на території Суджанського та Коренєвського районів, що біля кордону з Україною. Головком ЗСУ Олександр Сирський заявляв, що станом на 12 серпня ЗСУ контролюють близько тисячі квадратних кілометрів території Курської області.

Раніше у Центрі протидії дезінформації заявляли, що росіяни намагаються використати бої у Курській області для нових інформаційних атак проти України та звинувачує українських захисників у нібито вчиненні воєнних злочинів. Також пропагандисти можуть використати близьке розташування Курської АЕС для нового ядерного шантажу світу та звинувачень у бік Києва.