UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна повернула з російської окупації дев'ятьох дітей та юнака

Деякі з них мають інвалідність та тяжкі захворювання.

27 вересня в Україну з Росії та тимчасово окупованих територій повернулися дев’ятеро дітей та 20-річний юнак.

Про це повідомив уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Повернення відбулося в рамках реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA та за посередництва Катару.

Вік дітей – від 13 до 17 років. Деякі з них мають інвалідність та тяжкі захворювання.

“Сьогодні ми вже зустріли дітей, яких із батьками чи законними опікунами розділила лінія фронту та окупанти. Повернуті українці – з Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей та Криму. Деякі з повернутих дітей на початок повномасштабного російського вторгнення в Україну перебували в Олешківському дитячому будинку-інтернаті. Згодом їх окупаційна влада вивозила до міста Скадовськ та Росії”, – розповів Лубінець.

Читайте також: Росія продовжує мілітаризацію дітей на ТОТ, зокрема у Запорізькій області — Лубінець

За слова омбудсмана, один із хлопців, який сьогодні повернувся на рідну землю, втратив тата, який захищав Україну під час російського вторгнення. Дехто з дітей має рідних, які несуть службу в різних структурах України. Дехто – повернувся до дідуся з бабусею.

Раніше у виданні Le Monde повідомили, що Україна та Росія планують провести обмін 13 дітьми за посередництва Катару. Цю інформацію спростував уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, який наголосив, що йдеться виключно про повернення незаконно депортованих та примусово переміщених окупантами українських дітей. Тим часом Україна ніколи не викрадала і не утримувала дітей з Росії на своїй території, а також не перешкоджала їх поверненню у РФ, якщо вони все-таки перебували в Україні.