UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна почала закуповувати кисень у Польщі – Ляшко

Міністр пояснив ситуацію зупинкою заводу із виробництва кисню на заході України.

Україна почала закуповувати кисень у Польщі, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю виданню " Українська Правда".

На запитання кореспондента, мініністр дав відповідь, що підтверджує це, пояснивши ситуацію зупинкою заводу з виробництва кисню на заході України.

"Так. З урахуванням того, що він на заході України, то зв'язалися з Польщею – це швидше, ніж везти кисень із Донецької, Луганської чи Запорізької областей", - повідомив Ляшко.

Мінінфраструктури за один день видало всі потрібні дозволи, і дистриб'ютор, який постачає цей кисень, привіз пару машин із Польщі та розвіз лікарнями, додав він.

За його словами, лікарня взагалі не відчула, звідки у неї цей кисень.

"Це було питання постачальника, який за своїми контрактами закрив її потреби", - відповів Ляшко на питання вартості кисню.

Як уточнюють ЗМІ, посилаючись на інформацію про тендери на офіційному майданчику електронної системи публічних закупівель ProZorro, лікарні закуповують кисень у українських виробників за 10-15 тис. грн за тонну.

Читайте також: У Херсонській області кисню для пацієнтів з COVID-19 вистачить лише на три доби – заступник голови ОДА

Раніше глава МОЗ Віктор Ляшко стверджував, що в Україні немає дефіциту кисню для пацієнтів із коронавірусом. За словами міністра, всі, хто потребує кисневої терапії, отримують її.

Зазначимо, що на Херсонщині розгортають мобільний госпіталь для пацієнтів з коронавірусом. Передбачено 120 додаткових ліжкомісць. Херсонська область цієї осені першою перейшла до червоної зони карантину ще 15 жовтня.