UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримала від партнерів «модифіковані» ракети Harpoon для захисту узбережжя

Корабельні ракети встановили на автомобільне шасі.

Партнери передали Україні протикорабельні ракети Harpoon на автомобільній платформі, що дозволяє використовувати їх для захисту узбережжя, розповів заступник міністра оборони США Білл ЛаПланте.

Подробиці модифікації ЛаПланте розповів на конференції, організованій Defense News. «Зараз відбуваються неймовірні інновації, і ми просто недостатньо про це говоримо», - вважає посадовець Пентагону.

Ракети зняли з корабля одного із союзників США (країна не уточнюється), а пускові установки для них встановили на шасі вантажівки. На іншій вантажівці розмістили джерело живлення. Між собою пускову установку та джерело енергії сполучили дротами.

Після того, як комплекс довів працездатність, його доставили в Україну. Наприкінці травня українські військові пройшли тренування з його використання.

«А наступного тижня цими «Гарпунами» потопили два російські кораблі», – додав ЛаПланте.

У червні Україна отримала від Данії ракети Harpoon, а вже за кілька днів з’явилися повідомлення про те, що українські військові потопили російський буксир «Василий Бех». Згодом у Пентагоні підтвердили, що Україна потопила корабель за допомогою «Гарпунів».

Читайте також: WP: Україна змусила армію Росії витратити ракети «Калібр» на знищення муляжів HIMARS

Зараз військові США готують докладний аналіз та розробляють план підтримки Збройних сил України у середньостроковій та довгостроковій перспективі, зокрема після закінчення війни з РФ. Багаторічна програма передбачає продаж зброї, тренування військових, складання дорожньої карти реформ у Збройних силах України тощо.