UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна отримає від США 3,9 млрд доларів гранту: куди підуть кошти

Гроші підуть на зарплати бюджетникам.

Сполучені Штати Америки через структури Світового банку направить Україні грант у розмірі 3,9 мільярда доларів. Кабінет міністрів у вівторок, 23 липня, ухвалив відповідне рішення про залучення коштів, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

За його словами, отримані гроші буде направлено на зарплати рятувальникам, вчителям, медикам та програми соціальної підтримки. 

“Очікуємо на надходження цього гранту вже найближчим часом", – сказав Шмигаль.

Читайте також: Україна отримала останній великий транш влітку – €1,9 млрд

Крім того, прем’єр поінформував, що Україна виконала індикатори другого кварталу 2024 року для програми Ukraine Facility та має позитивну оцінку від Єврокомісії. Зокрема йдеться про реформи в бюджетній, митній, антикорупційній та енергетичній сферах

Шмигаль додав, що Україна у вересні очікує на наступний транш від ЄС в розмірі 4,1 млрд євро.

Нагадаємо, 6 червня 2024 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову угоду між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування ЄС для України згідно з інструментом Ukraine Facility. Питання ратифікації підтримали 320 депутатів. Ратифікація дозволить встановити принципи співробітництва між Україною та ЄС в рамках інструменту Ukraine Facility, включаючи необхідні механізми контролю та аудиту витрат програми, яка має бюджет 50 млрд євро до 2027 року за умови успішного виконання Плану.