UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не відповідає всім критеріям, встановленим для подорожуючих між європейськими країнами - Ляшко

Відповідні критерії у зв'язку з поширенням коронавірусу встановила Рада Європи.

Головний санлікар країни Віктор Ляшко заявив про те, що Україна не відповідає всім критеріям, які Рада Європи встановила для подорожуючих в європейському регіоні. Про це Ляшко розповів під час ранкового онлайн-брифінгу передає "Інтерфакс-Україна".

"Рада Європи прийняла єдині підходи і індикатори для подорожуючих між країнами європейського регіону. В цілому ці підходи відображають індикатори, які використовуються в Україні для визначення рівнів епідемічної небезпеки. Ключові показники - охоплення тестуванням, захворюваність (инцидентность) і кількість позитивних результатів серед проведених досліджень ПЦР. На підставі показників формуються "зелений", "жовтий" і "червоний" рівень епіднебезпеки, а також є "сірий" - для країн, які не відповідають за охопленням тестуванням", - заявив Ляшко.

Він пояснив, що країни, в яких охоплення тестування нижче 300 на 100 тис. населення за тиждень, не можуть користуватися встановленими для кольорових зон правилами і потрапляють в сіру зону. В Україні ж цей показник становить 120 на 100 тис. населення. Найвищий показник у Києві - 271 на 100 тис. населення, а найнижчий в Кіровоградській області - 64 на 100 тис.

Головний санлікар також додав, що частка позитивних тестів на коронавірус повинна бути менше 4% від всіх ПЛР-досліджень. В Україні цей показник дорівнює 18%. При цьому найкращий він у Києві - 6,7%, а найгірший в Житомирській області - 41%.

При цьому, за словами Ляшка, інцидентність повинна не перевищувати 25 випадків на 100 тис. населення для "зеленої" зони, в Україні - 179 на 100 тис. (Найкращий в Кіровоградській обл. - 34, найгірший в Сумській - 334).

Головний санлікар України заявив про те, що держави з "зеленим" рівнем епідеміологічної небезпеки не обмежені в пересуванні європейським регіоном, для туристів країн з "жовтим" і "червоним" будуть встановлюватися обмеження.

Читайте також: В МОЗ заявили, що в Україні досі не фіксували піку захворюваності на коронавірус

Станом на 16 жовтня в Україні лабораторно підтвердили 287 231 випадків коронавірусу. Зокрема, за минулу добу COVID-19 виявили у 5 992 осіб. За весь час епідемії в Україні 121 919 осіб вилікувалися від коронавірусу, ще 5 992 - померли.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про те, що до кінця жовтня в Україні хочуть вийти на проведення 50 тис. ПЛР-тестів на добу. А до кінця року цю кількість планується збільшити.