UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна не купуватиме російську вакцину від COVID-19 – Степанов

Ефективність та безпечність російської розробки недоведені.

Україна відмовилася закуповувати російську вакцину від коронавірусу. Розробка не пройшла масштабного випробування, а її ефективність та безпечність недоведені.

«У світі не існує підтверджень того, що та вакцина, про яку говорять у Російській Федерації, пройшла всі фази, особливо третю, клінічних випробувань»,  - заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов в етері телеканалу «Україна 24».

Він нагадав, що більшість провідних світових компаній,  які працюють над вакциною, тільки знаходяться на завершальній стадії клінічних випробувань.

«Третя стадія передбачає велику кількість людей, які є добровольцями. Зараз навіть немає предмета розмови для дискусій - купувати чи ні», - додав Степанов.

Міністр наголосив на важливості розуміння, чи безпечною є вакцина, яку пропонуватимуть українцям, і тільки тоді її можна рекомендувати. До того ж, перед реєстрацією препарат мусить повністю пройти певні стадії клінічних випробувань.

Читайте також: Дострокове затвердження вакцини проти COVID-19 може бути небезпечним — Bloomberg

Раніше народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Качура заявив, що Україна змушена буде закупити вакцину від коронавірусу у Росії, якщо буде доведена її ефективність. Міністр Степанов також не виключав такої можливості.

Заяви депутата пролунали в унісон із твердженнями голови політради «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, який на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що щепився російською вакциною від COVID-19. І попросив Росію продати її Україні.

Зараз Україна веде переговори про закупівлю з п'ятьма передовими розробниками вакцини від коронавірусу : Moderna, Sinovac, Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca; і китайським виробником вакцин. Крім того, Україна розраховує на 8 млн доз вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX.