UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна направить до Міжнародного кримінального суду докази у справі Іловайського котла

В ЄСПЛ і МКС спрямовані докази ведення агресивної війни проти України і фінансування тероризму.

Офіс генерального прокурора найближчим часом планує передати в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) ще одне повідомлення щодо подій в Іловайську в 2014 році, повідомив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Мамедов повідомив, що в документах зібрана інформація по новим фактам порушень російським військовим керівництвом домовленостей щодо «зеленого коридору» для відходу українських сил під Іловайськ. Відповідні матеріали передані в офіс прокурора МКС для вирішення питання про відкриття провадження.

«Докази ведення агресивної війни проти України і фінансування тероризму надані також в Міжнародний суд ООН і до Європейського суду з прав людини. Розслідуванням обставин Іловайської трагедії беззаперечно встановлено порушення РФ і вищим військовим командуванням домовленостей про надання гуманітарного коридору для догляду українських військових з оточення в районі Іловайська», - сказав Мамедов.

За даними Офісу генпрокурора, в ході Іловайського котла загинули 366 українських військових, 429 - отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили в полон. До суду направлено 48 обвинувальних актів щодо 51 особи. Вироками українських судів 35 осіб вже засуджені, в тому числі 13 громадян РФ, в тому числі 3 військовослужбовців ЗС РФ.