UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна намагається домовитися, аби отримати нові HIMARS вже зараз — Арахамія

Київ хоче домовитися про свопи. 

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розповів, що зараз між Україною і США тривають перемовини "зі скрипом". Основне їх завдання - домовитися, аби нові РСЗВ HIMARS відправили нам не через роки, як спрогнозували в Пентагоні, а вже зараз. 

"Виробники не готові були до таких масивних замовлень, тому будь-яка закупівля – це щонайменше шість місяців. Максимум – півтора-два роки. Нас це не влаштовує, звісно, - заявив Арахамія під час телемарафону. - Тому ми працюємо на рівні парламенту США, щоб робити так звані свопи, тобто обміни". 

Україна хоче, аби системи HIMARS на цей раз, як і раніше, нам дали ті, які вже є на озброєнні в армії США, підходять навіть ті, які вже були в користуванні. Натомість американські військові згодом отримають нові РСЗВ від виробників. 

"Мені здається, це виграшна ситуація для обох сторін. Американські армійці отримуватимуть нову зброю, а ми отримуватимемо зброю негайно – для нас зараз це важливіше за стан цієї зброї. Тому зараз тривають зі скрипом, я б сказав, такі переговори з приводу, наприклад, HIMARS. Ми хочемо отримати HIMARS вже зараз, а потім уже нехай армія США отримує їх через рік чи півтора", – сказав Арахамія.

Читайте також: Відправка в Україну нових HIMARS займе кілька років — Пентагон

Нагадаємо, 28 вересня в Пентагоні опублікували пресреліз, в якому перераховано, що увійде в американських пакет військової допомоги для України на 1,1 млрд доларів.Йдеться про: 18 HIMARS з боєприпасами до них, 150 броньованих машин "Хамві" та стільки ж тактичних авто, обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, бронежилети, а також про низку тактичних захищених систем зв'язку, систем спостереження й оптики.

Та у Пентагоні розповіли, що цього разу на постачання деякого озброєння, в тому числі й HIMARS, підуть роки. Річ у тому, що змінилася процедура постачання: нові системи будуть закуплені спеціально для нашої держави, а не вилучені з американських резервів, як це відбувалося раніше.