UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може залишитися без поставок вакцини від другого виробника – «Медзакупівлі»

Погодження закупівлі «зависло» у МОЗ. Якщо рішення не буде ухвалено найближчим часом, компанія може відмовитися від подальших перемовин.

Міністерство охорони здоров’я затягує розгляд пропозицій від різних виробників щодо купівлі антикоронавірусної вакцини. Одна з компаній може відмовитися від подальших перемовин, якщо рішення не буде ухвалене найближчим часом, розповів «УП.Життя» голова державного підприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов.

««Медичні закупівлі України», яке реалізує закупівлі вакцини, надіслало на МОЗ всі пропозиції щодо договорів із кількома постачальниками на погодження. 28 грудня була отримана лише одна відповідь із погодженням щодо контрактування вакцини компанії Sinovac Biotech. Жодної інформації від МОЗ щодо контрактування іншого виробника агенція не отримувала», - наголосив очільник держпідприємства.

Жумаділов не зміг розкрити назву компанії-виробника, однак підкреслив, що перемовини дійшли фінальної стадії. Раніше очільник МОЗ Максим Степанов заявляв, що Україна веде перемовини із декількома виробниками вакцин, включно з провідними.

«Два тижні тому МОЗ отримало всі необхідні документи для погодження даної закупівлі. Відтоді жодного повідомлення чи зворотнього зв`язку від міністерства ані компанія-виробник, ані державна закупівельна агенція «Медзакупівлі України» не отримали», - додає він.

Напередодні компанія у письмовому вигляді повідомила, що може відмовитись від замовлення України в разі подальшого зволікання.

Читайте також: Немає раціональних підстав: У Медзакупівлях оцінили доцільність закупівлі російської вакцини
 

Нагадаємо, Україна отримає вакцину виробництва китайської компанії Sinovac Biotech, про підписання договору з якою стало відомо 30 грудня. Ідеться про 1 913 316 доз, поставки почнуться упродовж 30 днів з дня реєстрації вакцини - препарат перебуває на третій стадії клінічних випробувань.

Ще 1,2 млн доз Україна отримає в рамках європейської ініціативи COVAX, поставки почнуться у березні.

24 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов підписав Дорожню карту масової вакцинації від COVID-19 в Україні в 2021-2022 роках. Кампанію планують проводити в п'ять етапів, у першу хвилю вакцинують медперсонал стаціонарів для лікування пацієнтів із ковід, військових в зоні ООС на сході країни і літніх людей в інтернатах і будинках для людей похилого віку.