UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може отримати винищувачі F-16: експерт назвав їх слабкі сторони

Та навіть вони у західному виконанні та модернізації є на порядок кращими, ніж ті, які використовує російська армія. 

Україна може отримати від Заходу винищувачі F-16. Військовий експерт Олег Жданов розповів про "слабкі" сторони цих літаків під час телемарафону

Перше, що він зазначив, це те, що у них один двигун, що робить їх не на стільки маневровими, як F-15 або F-18.

"Другий момент: самі американські льотчики зазначають, що у F-16 дуже слабке переднє шасі, але досить примхливе і тому вимагає гладкої смуги", - говорить Жданов.

Також відомо, що у цих літаків повітрозабірник знизу. Це означає, що є ризик потрапляння у двигун будь-чого, що вилетить з-під переднього шасі.

"Ну, а тоді далі ви розумієте, що може статися. Ось це основні недоліки F-16", - говорить військовий експерт.

Єдиний варіант - забезпечити для їх роботи всі умови: ідеальну злітну смугу без будь-яких тріщин, ямок та камінчиків. 

Жданов також зазначив, що сьогодні Україна не може обрати собі інші винищувачі, тому важливо, щоб ми отримали такі. F-16 у західному виконанні та модернізації будуть на порядок кращим від тих літаків, які є у Російської Федерації сьогодні. 

Читайте також: Пентагон роздумує над передачею Україні американських винищувачів

Нещодавно міністр оборони Олексій Резніков заявив, що наша країна може підготувати свої аеродроми для сучасних військових літаків. 

F-16 - багатофункціональний легкий винищувач, розроблений "General Dynamics" у США. У 1993 році компанія продала свій авіабудівний бізнес "Lockheed Martin".

Завдяки своїй універсальності і відносно невисокій вартості F-16 користується успіхом на міжнародному ринку озброєнь, перебуваючи на озброєнні 24-х країн. F-16 є наймасовішим винищувачем четвертого покоління: станом на 2009 рік побудовано понад 4 400 машин, а у 2016 році експлуатували понад 2 500. Хоча F-16 більше не виготовляють для ВПС США, його все ще виготовляють на експорт.