UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може отримати вакцину Novavax значно пізніше обіцяного терміну

При цьому Степанов говорить, що Україна очікує на перші поставки вакцини Novavax в обсязі 4 млн доз вже у липні-серпні.

Американська компанія Novavax, яка займається виготовленням вакцини проти коронавірусу, заявила, що відклала графік нарощування її виробництва, повідомляє Reuters з посиланням на заяву компанії.

У компанії повідомили, що до третього кварталу 2021 року не очікують отримати дозвіл на використання препарату в США, Великій Британії і Європі. Прогнозується, що документи на дозвіл на використання вакцини в США і Європі подадуть лише наприкінці літа - на початку осені.

"Відкладення подачі нормативних документів на третій квартал (з другого) і відтермінування виходу на повну потужність до четвертого кварталу (з третього) означають затримки з попередніми термінами та у рості", – заявив  аналітик з акцій Jefferies Келечі Чикер.

У Novavax також зазначили, що не очікують досягти своєї мети виробництва у розмірі 150 млн доз в місяць до четвертого кварталу 2021 року. 

Читайте також: Американська вакцина Novavax: ефективність, побічні ефекти, склад

Раніше повідомлялося, що міністр охорони здоров'я України Максим Степанов провів переговори з індійським Serum Institute щодо збільшення обсягів поставок вакцини NovaVax до 15 млн доз. Міністр визнав, що поставки зриваються в термінах і правила не працюють на ринку вакцин. За його словами, виходячи з проплачених контрактів, в першому кварталі Україна повинна була отримати 3 млн 184 тисяч доз вакцини.

Наразі ж в Україні триває вакцинація проти коронавірусу SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19 препаратами від британсько-шведської компанії AstraZeneca (Covishield) і китайської Sinovac (CoronaVac). 18 квітня в Україні також почалася вакцинація препаратом від американської компанії Pfizer.