UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна може негайно приєднатися до ЄС і НАТО, якщо Захід зважить на досвід ФРН часів Холодної війни – Снайдер

Росія не може блокувати ці процеси, просто окупувавши частину української території.

Майбутнє України в Європейському Союзі має бути зумовлене її опором, а не остаточною територіальною перемогою. Таку думку американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер висловив у ексклюзивному інтерв’ю, яке дав виданню The Telegraph.

На думку Снайдера, люди мають зрозуміти, що Україна може приєднатися і до Європейського Союзу, і до НАТО до того, як відвоює кожен квадратний кілометр своєї території.

Читайте також: Тімоті Снайдер, Сергій Плохій, Ярослав Грицак та інші започаткували проєкт «Українська історія: глобальна ініціатива»

Американський науковець вважає, що тут можна застосувати той же сценарій, за яким діяла Федеративна Республіка Німеччина часів Холодної війни, до об’єднання країни у 1990 році. ФРН від початку входила до ЄС і НАТО, при тому, що, згідно з власним законодавством, не контролювала певну свою конституційну територію (тодішня Німецька Демократична Республіка).

Читайте також: Тімоті Снайдер, Сергій Плохій, Ярослав Грицак та інші започаткували проєкт «Українська історія: глобальна ініціатива»

«Дуже важливо визнати, що просто фізично окупувавши частину української території, Росія не може зупинити ці процеси», – каже професор Снайдер. – «Україна своїми діями цілком заслужила на право бути в Європейському Союзі».

Раніше Тімоті Снайдер не погодився з тезою про те, що війна в Україні "зайшла у глухий кут", позаяк Захід все ще здатен посилити підтримку нашої країни