UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна могла закупити більш дешеву та ефективну вакцину – народна депутатка

За словами Устінової, голова МОЗ Степанов зірвав підписання договору щодо постачання вакцин, які закуповує ВООЗ.

Україна могла закупити вакцину проти коронавірусу у шість разів дешевше, до того ж ту, яку закуповує Всесвітня організація охорони здоров’я, зазначила народна депутатка з “Голосу” Олександра Устінова у статті для “Українська правда.Життя”. Однак через те, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов у ручному режимі зірвав поставки відповідної вакцини, Україна отримає китайську, яка не лише дорожча, але й менш ефективна.

“Три долари заплатила Всесвітня організація охорони здоров'я за вакцину, закупівлю якої в ручному режимі зірвав міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Саме з Serum Institute of India – найбільшим світовим виробником вакцин, вело перемовини державне підприємство "Медичні закупівлі", і було вже на фінальному етапі підписання договору, який скасував МОЗ. Вакцину саме цього виробника закуповували для COVAX - всесвітньої ініціативи по боротьбі з COVID-19”, - зазначила Устінова.

Вона зазначила, що про це йдеться у відповіді “Медзакупівель” на депутатський запит.

Натомість Україна закупила китайську вакцину виробництва Sinovac Biotech, яка коштує $17,85 за дозу. Тобто, якби не зірване підписання договору з Serum Institute of India, то держава заплатила б за вакцину у шість разів менше. При цьому, як зазначила Устінова, розробники інших вакцин пропонують ціни у $2, $8,5 та $12 за дозу.

Більше того, за даними Інституту Бутантан ефективність вакцини від Sinovac становить всього близько 50,4%. Тоді, як вакцини інших виробників ефективна на 90% та вище.

“Жодна країна ЄС цю вакцину не придбала.  Спочатку нам рік брехали, що ведуть перемовини щодо отримання вакцин. Насправді ж процес реєстрації виробників почався аж з середини грудня, коли не те що Велика Британія чи США, а й бідніші країни, як, наприклад, Філіппіни чи Марокко вже давно закупили вакцини. І майже всі європейські країни, в тому числі, сусіди України цими днями почали вакцинацію”, - додала Устінова. 

При цьому Україна замовила 1,9 млн доз китайської вакцини. Для повноцінної вакцинації проти COVID-19 людина має отримати дві дози препарату. Отже вакцину Sinovac отримає менше мільйона українців. А якщо брати до уваги низьку ефективність препарату, то результат буде ще менший.

Тобто, за словами Устінової, крім обіцяних 8 млн доз від COVAX, станом на початок 2021 року Україна, як держава, не мала жодної законтрактованої дози вакцини. Народна депутатка додала, що ще 5 млн доз вакцин компанія “Лекхім”, яка закуповуватиме для України препарати, хоче самотужки розпродати підприємствам.

“Іншої вакцини ні в кого іншого все одно не вийде купити, адже жодна інша вакцина не зареєстрована в Україні. І найбільші шанси на реєстрацію має лише російський "Спутнік V"... Тепер же без вакцинації лишається більшість населення, й Україні загрожує остаточне ярмо країни третього світу”, - додала Устінова.

Вона пояснила, що для українців тривалий час може бути заблокованим переліт до інших країн. Також за її словами, інвестори боятимуться вкладатися в нашу економіку, адже ефективна вакцинація стала пріоритетом для адекватного інвестиційного клімату в державах у 2021 році. 

Читайте також: Степанов пообіцяв, що в найближчі дні Україна закупить ще вакцин від коронавірусу

Раніше у “Медзакупівлях” заявили про те, що Україна минулого року не змогла законтрактувати вакцини від коронавірусу провідних виробників через те, що МОЗ акумулювало всі переговори про закупівлю вакцин. Водночас в МЗУ зазначили, що Україна може залишитися без поставок вакцини від другого виробника.

Своєю чергою громадська організація "Пацієнти України" заявила про те, що Степанов доручив закупку іноземної вакцини від коронавірусу компанії “Лекхім”, власником якої є соратник ексочільниці МОЗ Раїси Богатирьової. Вказано, що МЗУ направило Міністерству охорони здоров’я документи для укладання угод із кількома компаніями. Однак Степанов наполіг на тому, аби угоду підписали лише з “Лекхім”.

У компанії склалася скандальна репутація ще за часів Раїси Богатирьової. Так, власником заводу АТ "Лекхім", як і ще одного ПрАТ "Технолог", є Валерій Печаєв — соратник колишньої міністерки. У період, коли Богатирьова обіймала посаду очільниці МОЗ, обидва вказані заводи перемагали у мільйонних тендерах. Раніше в компанії заявили про те, що вартість однієї дози вакцини від компанії CoronaVac коштуватиме для українців 504 гривні.

Крім того, в МЗУ заявляли про те, що від початку 2021 року ДП “Медичні закупівлі України” не має фінансування для здійснення своєї операційної діяльності. Вказано, що така ситуація склалася, оскільки МОЗ не затвердило Тимчасовий план використання бюджетних коштів на 2021 рік. 

Водночас за версією Степанова, до переговорів щодо забезпечення України вакциною був залучений не лише він, а й президент Володимир Зеленський. За його словами, ДП “Медзакупівлі” не є суб’єктом перемовин і ніколи ним не був. Більше того, міністр заявив про те, що “надалі ми будемо закуповувати через іншу закупівельну агенцію”.