UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна має на меті відновити застосування гарантій МАГАТЕ в окупованих Криму та Донбасі – Зеленський

Зеленський зустрівся із гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі.

Україна та Міжнародне агентство з атомної енергії вже сім років не має доступу до ядерних установок та матеріалів на території окупованих Криму та Донбасу. Під час зустрічі з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі президент Володимир Зеленський заявив про те, що відсутність інформації щодо вказаних об’єктів є проблемою, наслідки якої не матимуть меж.

“Сім років ані компетентні органи України, ані МАГАТЕ не мають доступу до ядерних установок та матеріалів. Відсутність такої інформації – це проблема, яка не має кордонів, а її наслідки не матимуть меж”, - процитували Зеленського в Офісі президента.

Зокрема, мова йде про захоплені Росією під час окупації українських територій ядерні установки та матеріали у Криму, які є власністю України і щодо яких застосовуються гарантії МАГАТЕ. Також заява Зеленського стосується шахти “Юний комунар” у Донецькій області, ситуація на якій нині є небезпечною та загрожує довкіллю через припинення робіт з водовідливу у 2018 році. Про доступ МАГАТЕ до цих об’єктів Зеленський звернув увагу в контексті ядерної безпеки не лише України, а в європейському регіоні загалом.

При цьому президент наголосив, що Україна залишається відданою своїм міжнародним зобов’язанням у ядерній сфері та має на меті відновити застосування гарантій МАГАТЕ на окупованих територіях.

Читайте також: Росія блокує допуск інспекторів МАГАТЕ на окуповані території Донбасу

Раніше голова української делегації в Тристоронньої контактній групі, перший президент України Леонід Кравчук заявляв про те, що безвідповідальна політика окупаційної адміністрації ОРДО поставила Донбас на межу екологічної катастрофи. Зокрема, через бездіяльність окупантів радіоактивні речовини потрапляють до ґрунтових вод. 

Кравчук нагадав, що в 1979 році радянська влада здійснила підземний ядерний вибух на шахті “Юний комунар” поблизу міста Єнакієве Донецької області. Після вибуху в шахті утворилася радіоактивна порожнина. З неї потрібно регулярно відкачувати воду.

Однак, у квітні 2018 року на шахті "Юний комунар" на окупованій террітріі було повністю припинено водовідведення. Об'єкт переведено з "сухої" в стан "мокрої" консервації. Без згоди МАГАТЕ і Держатомрегулювання України.

Припинення водовідведення може призвести до виступання на поверхню штучних радіонуклідів, які можуть міститися в капсулі – стронцію-137, цезію-90 і плутонію-239. А потрапляння радіоактивної рідини в ґрунтові води – до забруднення екосистеми Азовського моря.

Детальніше про екологічну катастрофу на окупованих територіях читайте в статті Арсена Авакова "Mayday! Донбас - загроза екологічної катастрофи в центрі Європи" у ZN. UA.