UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна і надалі вимагатиме визнання Росії державою-спонсором тероризму — Кулеба

Білий дім може змінити своє рішення, впевнений очільник МЗС України. 

Напередодні президент США Джо Байден заявив, що Штати не будуть включати Росію до списку держав-спонсорів тероризму через ймовірність настання негативних наслідків для світу та України зокрема. Незважаючи на це, офіційний Київ буде і надалі тиснути на міжнародних партнерів з вимогою визнати зазначений статус за РФ. Про це в ефірі єдиного марафону новин заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Глава МЗС зазначив, що за час повномасштабної війни західні партнери неодноразово робили категоричні заяви, які потім самі ж спростовували власними діями.

«Ми вимагали, вимагаємо і будемо вимагати визнання Росії державою-спонсором тероризму. Те, що зараз адміністрація Байдена не готова ухвалити таке рішення, не означає, що воно ніколи не може бути ухваленим. Ми працюватимемо над тим, щоб Росію визнали тим, ким насправді вона є», — заявив Кулеба.

Він наголосив, що деякі країни спочатку відмовлялися постачати Україні певні види озброєнь, але згодом все ж таки їх вдалося переконати у необхідності надання допомоги перед обличчям агресора. 

Крім того, Кулеба прокоментував зауваження Білого дому про те, що внесення Росії до списку країн-спонсорів тероризму позбавить Захід і саму Україну можливості вести переговори з Кремлем у майбутньому. На думку міністра, вищезазначений статус не заважає веденню перемовин. Як приклад, Кулеба навів Іран, який перебуває саме у такій ситуації. 

Читайте також: Раді пропонують закликати міжнародну спільноту визнати Білорусь спонсором тероризму

Раніше у Мін’юсті України вказали на ризики визнання Росії країною-терористом.