UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна досі не отримала запрошення до НАТО. Чи є підстави сподіватись на членство в Альянсі найближчим часом?

Особливо з огляду на те, що Дональд Трамп намагається знову стати президентом США.

У тому, що Україна приєднається до НАТО навіть попри те, що не отримала запрошення під час саміту Альянсу у Вашингтоні, впевнені 39,8%. Однак чи є багато підстав на такі сподівання, розповів Володимир Кравченко у статті «Що зупинить Росію від нового вторгнення в Україну: думка українців».

«На жаль, якщо й за каденції Байдена (чинний президент США Джо Байден - ред.) надії на прийняття Києва до оборонного клубу були занадто оптимістичними, то ще сумнішими для нашої країни виглядають перспективи членства в Альянсі в разі повернення до Білого дому Трампа. Витоки інформації з оточення кандидата від республіканців про його плани щодо НАТО та України, вибір ним сенатора Джея Ді Венса кандидатом у віцепрезиденти дають змогу припустити, що за каденції Трампа наша країна вже точно не ввійде по «мосту» у «відчинені двері» Альянсу», – пише автор.

За словами Кравченка, під сумнівом також фінансова та військова допомога США Україні. Адже американський президент має достатньо інструментів, за допомогою яких може затримувати та навіть блокувати підтримку Києву.

Читайте також: Путін вже воює з НАТО — The Times

Сам Трамп вже не раз стверджував, нібито зможе завершити війну в Україні за добу, якщо його знову оберуть президентом США. Зокрема, Politico з посиланням на джерела писало, що кандидат від республіканців обмірковує план, згідно з яким НАТО може відмовитися від розширення на схід. Цей же план передбачає початок переговорів з російським диктатором Владіміром Путіним про те, яку частину окупованої української території може зберегти за собою Москва. 

Водночас Bloomberg писав, що Трамп збирається примусити Україну до переговорів із Москвою під загрозою припинення військової допомоги, а Росію — пригрозивши збільшити постачання Києву.

«Трамп — джокер, непередбачуваний гравець. Можливо, багато його заяв є наслідком гострої внутрішньополітичної боротьби у США й у разі перемоги він займе прихильнішу позицію в питанні підтримки України», – пише Кравченко. 

Принаймні колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після зустрічі з Трампом заявив, що, на його переконання, республіканець у разі обрання президентом підтримуватиме Україну. На чому ґрунтується ця впевненість, Джонсон не пояснив.

Читайте також: Місія НАТО з підтримки України почне діяти у вересні – Столтенберг

«Та є велика ймовірність, що Україні все-таки доведеться упродовж багатьох років вибудовувати свою безпеку поза «щитом» НАТО. Не можна сказати, щоби цей сценарій виявився для Києва несподіваним», – підсумував автор.

Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, 19,8% респондентів бояться, що Україна стане сірою буферною зоною між РФ та Заходом, якщо не приєднається до НАТО найближчими роками. На думку ще 17,2%, Україна стане нейтральною державою.

Опитування провели з 20 по 28 червня 2024 року. Загалом опитали 2007 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.