UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина закриває кордони для українців: коли і чому

Обмеження не діятимуть на транзитних мандрівників, працівників транспортної галузі та людей у відрядженні.

Угорщина посилює карантинні обмеження і закриває кордони для громадян України, Албанії, Чорногорії та декількох інших країн через спалах коронавірусу COVID-19. Нові обмеження почнуть діяти із середи, 15 липня.

Метою обмежень є недопущення носіїв вірусу всередину Угорщини, заявив керівник адміністрації прем'єр-міністра країни Гергей Гуляш.

«Згідно з новими правилами, на кордонах будуть перевіряти стан здоров'я громадян Угорщини, котрі повертаються з країн, внесених до «жовтого» і «червоного» списку (з високим рівнем захворюваності на COVID-19). І навіть якщо вони не є інфікованими, їм все одно доведеться відбути 14 днів на карантині», - пише DW.

Втім, самоізоляції можна уникнути, якщо мандрівник зможе пред'явити два негативні тести на коронавірус, зроблені упродовж останніх п'яти днів.

Такі самі правила стосуються іноземців з країн «жовтого списку». Це, зокрема, Португалія, Румунія, Швеція та Велика Британія. А от Хорватія, яка є популярним серед угорців туристичним напрямком, перебуває в «зеленому списку». Іноземцям з країн «червоного списку», в'їзд до Угорщини заборонений.

Обмеження не стосуються: транзитних мандрівників, працівників транспортної галузі та ділових людей, які їдуть у відрядження. Хоча їхній стан здоров'я також перевірятимуть.

Читайте також: Кулеба: «ЄС може не відкрити свої кордони для українців в липні»

Станом на 12 липня для українців відкриті кордони 23 країн. Водночас, у деяких з них ситуація з коронавірусом залишається поганою.

7 липня Міністерство охорони здоров'я оновило список країн «червоної зони», громадянам яких заборонений в'їзд в Україну. Порівняно з варіантом від 15 червня, список розширився - тепер замість 50 держав до нього входять понад 60 країн.

Після повернення з країн «червоної зони» на українців чекає обов’язкова обсервація або самоізоляція.