UA / RU
Підтримати ZN.ua

Участь у російських «виборах» на території РФ взяли 230 тисяч українців із ОРДЛО – Денісова

На території окупованого Криму незаконно працювало понад 1000 виборчих дільниць.

У так званих «виборах» до Державної думи Росії  взяли участь 230 тисяч громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, зазначила  уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

 

Денісова також повідомила, що 150 тисяч працівників бюджетної сфери та студентів, за обов’язкової реєстрації на порталі "Держпослуги", голосували у 255 "інфоцентрах" на Донеччині та у 141 – на Луганщині.

Вона також зазначила, що громадян України було примусово паспортизовано і вивезено для голосування на територію Росії.

Денісова також наголосила, що на території тимчасово окупованого Криму незаконно працювало понад 1000 виборчих дільниць.

Окупант насильно примушував бюджетників йти голосувати та звітувати про «зроблений вибір». Зокрема, у Феодосії освітяни повинні були сфотографуватися у кабінці для голосування і надіслати фото в одну із соціальних мереж, в іншій кримській школі потрібно було фотографуватися біля урни з бюлетенями «з правильним вибором».

"Проведення виборів на тимчасово окупованих територіях України є грубим порушенням загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, насамперед щодо поваги до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України... Закликаю міжнародну спільноту наслідувати український парламент — не визнавати вибори до Державної Думи РФ як такі, що порушують норми міжнародного права", – додала омбудсмен.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада ухвалила постанову «Про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимності виборів депутатів Державної Думи Російської Федерації 2021 року».

Проведення російських виборів на території України не визнали також СШАЄвросоюз, а також Туреччина та Німеччина.

Читайте також: Вибори в Держдуму: СБУ передала РНБО списки підсанкційних осіб

ЦВК Росії підрахувала 100% голосів на виборах депутатів Державної думи. Вперше за 17 років туди пройшли п'ять партій. Однак партія Путіна «Єдина Росія» отримала більшість голосів - 49,82%.

Детальніше про результати виборів в РФ читайте в статті Олексія Їжака "У Росії вибори пройшли без «розумного голосування», але зі Сталіним, Невським і Грозним".