UA / RU
Підтримати ZN.ua

Учасники ТКГ домовилися про розблокування двох КПВВ на Луганщині

Представник ОБСЄ висловив готовність відвідати Щастя і Золоте.

Учасники Тристоронньої контактної групи надали один одному гарантії безпеки для розблокування роботи контрольних пунктів в'їзду-виїзду «Щастя» і «Золоте» з боку окупованої території Луганської області, повідомляє пресцентр Української сторони в ТКГ за підсумками онлайн-консультацій 19 травня.

Координатор гуманітарної підгрупи ТКГ, представник ОБСЄ Томас Фріш висловив готовність відвідати згадані КПВВ, щоб особисто оцінити виконання умов для їх відкриття.

Читайте також: Представник Росії в ТКГ визнав несуб'єктність угруповань «ДНР» і «ЛНР» - Арестович

З літа 2020 року в зоні ООС працюють лише два КПВВ: «Станиця Луганська» та «Новотроїцьке».

Щоденний пропуск громадян через лінію розмежування здійснюється тільки в Станиці Луганській. У Новотроїцькому у людей є можливість пройти КПВВ по понеділках і п'ятницях, коли бойовики розблокують рух дорожнім коридором. Через КПВВ «Щастя» і «Новотроїцьке» бойовики пропускають гуманітарні вантажі Червоного Хреста і ООН.

Таким чином, КПВВ «Щастя», «Гнутове», «Золоте» в Луганській та КПВВ «Майорське» і «Мар'їнка» в Донецькій області залишаються закритими для цивільного населення.

Російські окупанти заблокували роботу КПВВ під приводом карантину. Тримаючи людей без доступу до українських пенсій і соцвиплат, бойовики домагаються створення пропагандистської картинки «геноциду народу Донбасу».