UA / RU
Підтримати ZN.ua

У зв'язку з блокадою з Криму заборонять вивезення продуктів в Росію

Окупаційна влада Криму вважає, що блокада є стимулом для розвитку виробництва на півострові.

Щоб не допустити зростання цін у зв'язку з блокадою Криму українськими активістами, окупаційна влада півострова планує тимчасово обмежити вивезення вироблених в Криму продуктів в інші регіони Росії, повідомив перший "віце-прем'єр" республіки Михайло Шеремет, передає Інтерфакс.

"Кримські підприємці відправляли велику кількість продукції на материкову частину Російської Федерації. Ця продукція буде залишатися тут", - уточнив Шеремет.

Він заявив, що акція українських активістів - один із стимулів для розвитку виробництва в Криму. Шеремет зазначив, що на даний момент деякі продукти місцевого виробництва стоять на півострові дорожче, ніж привезені з материкової Росії.

"Білгородська картопля у нас стоїть 17-18 рублів, кримська - 22 рублі", - поскаржився чиновник.

20 вересня кримські татари та інші протестувальники почали продуктову блокаду Криму. Блокада стосується лише вантажних автомобілів, які перевозять товари в Крим і назад, - для них перекриті всі три дороги та пункти пропуску (Чонгар, Чаплинка і Каланчак) на адмінкордоні з Херсонською областю.

На початку вересня лідери кримських татар заявили, що мають намір розпочати безстрокову блокаду адміністративної межі з окупованим Росією Кримом, щоб не допустити ввезення українських товарів на територію півострова. Планується, що блокада буде безстроковою і пройде в три етапи.

Зазначимо, що окупаційна "влада" Криму "засудила" продовольчу блокаду півострова з української сторони і пообіцяла "зустрічні дії" в разі її продовження. "Глава" Криму Сергій Аксьонов дуже хотів би, щоб організатори акції "схаменулися" і припинили її. За його словами, керівництво Криму буде стежити за тим, щоб можлива відсутність українських товарів не призвела до підвищення цін на продукти.

Як писала у статті в DT.UA Валентина Самар, блокада поставок в Крим не є акцією виключно кримських татар і не є акцією Меджлісу, незважаючи на те, що була озвучена його лідерами. Це буде акція всіх кримських політичних українців, які втомилися чекати від влади реальних кроків щодо деокупації півострова і захисту прав його мешканців по обидві сторони Перекопу, але яка не забуває дбати про інтереси вигодонабувачів "кримської офшорки", народженої законом про СЕЗ "Крим".