UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЗСУ запровадили службу військового капеланства

На теренах України священнослужителі були в війську під час походів, зокрема, в період Русі, Козацтва чи вже в буремному XX столітті.

Міноборони запровадило спеціальну службу військового капеланства для Збройних сил. Про зміни повідомила заступниця глави відомства Ганна Маляр, подякувавши представникам духовенства на фронті, які нині підтримують воїнів.

Читайте також: Маляр розповіла, чому Україна не б’є по території РФ

Ось як вона пояснила доцільність нововведення саме зараз:

"Ми запускаємо її тоді, коли вона потрібна найбільше нашим захисникам і захисницям. Всі вони стали прикладом вірності, незламності та мужності, однак нашим воїнам також необхідна підтримка.

Читайте також: «Український Моссад» вже працює — ГУР Міноборони

Бувають моменти, коли їм потрібно, аби їх вислухали, аби з ними говорили про сенси – тобто про те, про що можуть говорити тільки капелани. Це те, що не може дати ніхто з друзів, ані з рідних, це можуть дати тільки капелани, через ту довіру, якою вони користуються".

Читайте також: "Герої козацької України у Софії Київській": у столиці стартувала виставка художниці Павлусенко

Нагадаємо, в світовій історії капеланство бере початок ще з IV століття за часів життя святого Мартина (архієпископ міста Тур 317–397), коли він був офіцером на військовій службі в Галлії. . Цьому є низка підтверджень, так, про це свідчить Повість временних літ, Іпатіївський літопис, Радзивіллівський літопис.

Читайте також: Міноборони очікує поставки зимового одягу для військових наступного тижня

Ще кілька давніх джерел (як Літопис Самійла Величка, літопис Рігельмана, Літопис Самовидця) свідчать про важливу роль священництва у період Козаччини на Січі. Відомо, що козацькі ради проходили коло церкви і в присутності священника. Якщо перейти до XX століття, то це явище зафіксовано і в Українській Повстанській Армії, де були пастирі від греко-католиків, православних і протестантів.