UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЗСУ розповіли про грошові виплати резервістам за участь у військових зборах

Грошові виплати резервістам залежать від ряду факторів, при цьому деякі види виплат належать виключно їм.

Командування Сухопутних військ Збройних сил України поінформувало про передбачені виплати резервістам та військовозобов'язаним, який мать виплачуватися за законом за кожен день їхнього перебування на навчальних зборах; згідно повідомленню, розмір виплат пов'язаний з розмірами мінімального прожиткового мінімуму на місяць для працездатних осіб і мінімальною зарплатою, встановлених на поточний рік.

При цьому деякі види виплат здійснюються лише резервістам.

"Військовозобов'язаним та резервістам в період проходження зборів виплачується: добові за кожний день перебування на зборах (від 20% до 50% від 60 грн добових залежно від військового звання), середній заробіток на підприємствах (організаціях), у яких працюють призвані на збори громадяни, з наступним відшкодуванням цих витрат Міністерством оборони; військовозобов'язаним та резервістам, які не працюють, військовими частинами виплачується грошове забезпечення у розмірі прожиткового мінімуму (1762 грн у 2018 р.)", - повідомили в командуванні Сухопутних х військ.

Крім цього, резервістам належать грошові виплати в розмірі від 1,5 до 2 прожиткових мінімумів (1762 грн) залежно від військового звання; одноразове грошове заохочення за підсумками служби в резерві у минулому році (від 1600 до 3100 грн).

"З нарахованих сум утримуються ставки податку на доходи фізичних осіб (у розмірі 18%) і військового збору (в розмірі 1,5%)", - уточнили в командуванні.

Нагадаємо, в Україні з понеділка, 3 грудня, почалися масштабні зборові заходи з резервістами та військовозобов'язаними. Як повідомила прес-служба Міноборони, будуть проведені збори, як у складі бригад (до 15 діб), так і у складі навчальних центрів (до 20 діб). Передбачається, що заходи встигнуть завершити до новорічних свят.

Нагадаємо, що після атаки Росії в районі Керченської протоки, в результаті якої прикордонна служба ФСБ захопила три українських кораблі з 24 моряками на борту, у десяти областях України ввели воєнний стан терміном на 30 днів.

Про підґрунтя введення ВС читайте у статті Сергія Рахманіна "Колаптоїдний воєнний стан" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".