UA / RU
Підтримати ZN.ua

У зоні АТО за добу поранені двоє українських військових, троє вбиті - Мотузяник

Найбільшу кількість обстрілів бойовики зосередили на маріупольському напрямку.

Внаслідок мінометного обстрілу бойовиків під Красногорівкою загинули троє українських військових, ще один отримав поранення в суботу, 10 грудня. Під час обстрілу бойовиків під Верхнєторецьком був поранений ще один український військовий, повідомив на брифінгу речник Міністерства оборони з питань АТО Олександр Мотузяник.

Ворог активно атакував луганський, маріупольський і донецький напрямки вдень і вночі, використовуючи для цього заборонену зброю.

На луганському напрямку противник порушував режим тиші в Попаснянському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах. Напружена ситуація склалася під Новозванівкою і Новоолександрівкою – там бойовики відкривали вогонь з мінометів. Також мінометний обстріл вівся по позиціях ЗСУ в районах сіл Троїцьке та Кримське. Бойовики вели вогонь не тільки з важкого, але і з легкого озброєння. Всього за минулу добу на позиціях бійців ЗСУ на луганському напрямку бойовики випустили 77 мінометних снарядів.

Порушення бойовиками режиму тиші в районі Станиці Луганської знову завадило розведення сил і засобів, передбаченому Рамковою угодою Тристоронньої контактної групи.

На донецькому напрямку противник порушував режим тиші в Авдіївці і на прилеглих до неї територіях, селищі Луганському і на Горлівському периметрі. Практично кожен обстріл вівся з мінометів 120 мм і 82 мм, і гранатометів. Всього в цьому напрямку бойовиками за добу випущено 158 мінометних снарядів.

На маріупольському напрямку кількість обстрілів була найбільшою – 39 за минулу добу. Бойовики активно використовували міномети, артилерію калібром 122 мм та 152 мм і танки. Найгарячішою точкою напрямку стало Широкіно. Там обстріли не припинялися з 2:00 ночі. Активні бойові дії велися і в напрямку Водяного, Талаківки і Красногорівки. В районі Мар'їнки за добу зафіксована лише одна збройна провокація. Всього на маріупольському напрямку бойовиками випущено 45 артилерійських снарядів і 380 мінометних снарядів.

Читайте також: Нацполіція, ГПУ, СБУ проводять спільну операцію в Затоці

На саміті лідерів країн "Нормандської четвірки" 19 жовтня в Берліні була досягнута домовленість, що до кінця листопада глави МЗС затвердять основу проекту "дорожньої карти" з імплементації Мінських угод. Крім того, лідери країн попередньо домовилися про продовження роботи з розведення військ на чотирьох ділянках лінії зіткнення в Донбасі. Серед цих ділянок, зокрема, має бути і Дебальцеве Донецької області.

Проте міністри закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії на переговорах у Мінську 29 листопада не досягли прогресу в узгодженні "дорожньої карти" через відмову очільника МЗС РФ Сергія Лаврова обговорювати розміщення збройної місії ОБСЄ в Донбасі.