UA / RU
Підтримати ZN.ua

У зіткненнях на Грушевського постраждали 15 журналістів

Постраждали журналісти з одного іноземного видання та кількох українських ЗМІ. Примітно, що силовики часто цілилися та стріляли конкретно по журналістам. Ще один "звичний" вид травм - рани від світло-шумових гранат. Також є один випадок нападу "тітушок".

У Києві за два дні зіткнень у районі вулиці Грушевського вже постраждали принаймні 15 журналістів, в тому числі іноземний. Про це повідомляє Інститут масової інформації в понеділок, 20 січня.

Зокрема, від світлошумової гранати постраждав фотокореспондент "Новой газеты" (Росія) Євген Фельдман. У нього поріз і розбито ніс.

Також світлошумова граната травмувала кореспондента відділу "Київ" газети "Вести" В'ячеслава Заварушка. Уламок влучив у ліве око і травмував ліву руку.

Окрім того, редактор ніжинського інтернет-видання "Уездные новости" Ігор Волосянкін отримав поранення в ногу, а перед цим - світлошумовою гранатою у спину.

Також у прямому ефірі репортеру (і оператору) Spilno.tv Анатолію Лазаренку співробітники міліції прострелили руку, навмисно обстрілявши з травматичної зброї.

Примітно, що силовики часто цілилися і стріляли конкретно по журналістам.

ВІДЕО: На Грушевського міліція стріляла по журналістам пластиковими кулями

Також постраждав оператор Янек Фалькевич. Уламок зі світлошумової гранати потрапив йому в брову і розсік її.

Журналіст "Радіо Свобода" Ігор Ісхаков постраждав від розриву світлошумової гранати. Він отримав численні садна та забої.

Також постраждала координатор-стример Spilno.tv Галина Садомцева, яка отримала травму обличчя і ніг внаслідок потрапляння уламків.

Також постраждав фотокореспондент "Коментарів" Олександр Брамс. "Вибито праве плече, гіпс... З потенційних ран близько десяти дірок у штанях і штуки три уламків" - написав він у Facebook.

Оператора онлайн-телебачення "Спільнобачення" Володимира Карагяура 19 січня затримала міліція за звинуваченням у постачанні бензину для виготовлення вибухових сумішей, які використовували мітингувальники.

У фотокореспондента газети "Голос України" Олександра Клименка біля ніг вибухнула граната. "Дірка у нозі і дірка на щоці. В 9-й лікарні доктор вийняв з ноги шматок джинсів і три пластмасові уламки", - написав він у Facebook.

Також 19 січня у планшет журналіста "Громадського ТБ" Богдана Кутєпова з наклейкою "ПРЕСА" потрапили гумовою кулею. Планшет уцілів, але на ньому залишився слід: "Якщо б це куля була, вона б прострелила цей планшет", - прокоментував він.

На другий день, 20 січня, із травматичної зброї поранили у ногу журналістку каналу 1+1 Наталю Пісню. За її припущенням, її підстрелили працівники міліції з травматичної зброї.

У журналіста інтернет-видання та газети ВО "Свобода" Володимира Тищенка 19 січня потрапила світлошумова граната. Уламок гранати потрапив йому у ногу. 20 січня вранці у нього потрапила пластикова куля.

Ще одного журналіста "Радіо Свобода" Дмитра Баркара побито міліціонерами під час затримання 20 січня на вул. Грушевського. Також побито Ігоря Ісхакова, якого перед тим було поранено - від розриву світлошумової гранати.

Окрім того, 20 січня у Києві так звані "тітушки" біля ст.метро "Арсенальна" побили фотокореспондента LB.ua Макса Левіна. Він повертався вранці до своєї машини після подій 19 січня 2014 р. на вул. Грушевського. !zn