UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Запоріжжі зранку зафіксовано ворожі удари

Місцева влада закликає евакуюватися жителів населених пунктів, що перебувають поблизу лінії фронту.

Сьогоднішній ранок для жителів Запоріжжя почався з ворожих ударів по місту. Про це у телеграмі повідомляє обласна військова адміністрація.

"Вранці, о 6:50, зафіксовані "прильоти". Обставини з’ясовуються", - зазначають у дописі.

Ситуація в Запорізькій області

Зазначимо, наразі окупаційні війська зібрали велику кількість техніки та військових на одній з ділянок лінії фронту та намагаються просуватися в напрямку Запоріжжя. Місцева влада закликає евакуюватися жителів населених пунктів, що перебувають поблизу лінії фронту.

Водночас у Мінцифри закликають українців поповнювати базу даних про окупантів на Запоріжжі та їхнє розташування. Зокрема, відомство цифрової трансформації закликало надавати більше деталей щодо ситуації у містах та селах Пологівського району через телеграм-чат єВорог.

Особливо цінними будуть фото та інша інформація про:

Також нещодавно Центр національного спротиву розробив посібник щодо громадянського спротиву на окупованих територіях.

Читайте також: На Запорізькому напрямку відбувається нова Буча — Арестович

“Навіть якщо Ваше місто чи село опинилося по той бік лінії фронту – це не кінець нашої спільної боротьби. Але що в цьому випадку чинити робітникові, службовцю, митцеві? Що чинити вчителеві, газетному редактору, лікарці чи державному службовцеві? Що чинити домогосподарям, поштарям, залізничникам?”, - коментують ініціативу поціновувачі розробленої тактики боротьби.

Деякі поради з Посібника:

· Ви завжди повинні мати алібі. Продумайте алібі заздалегідь. Воно має бути просте та зрозуміле.

· Використовуйте для саботажів матеріали, які здаються для оточуючих безпечними. Розкладний ніж або мультитул можна спокійно носити з собою, які є багатоцільовими інструментами для створення пошкоджень. Сірники, каміння, тканина, сіль, та десятки інших руйнівних речовин можна носити або зберігати у вашому житловому приміщенні без будь яких підозр. Якщо Ви працюєте в певній професії чи галузі, Ви можете легко носити й утримувати такі речі, як гайкові ключі, молотки, наждачний папір, розчинники тощо.

· Спробуйте вчинити дії, за які може бути відповідальна велика кількість людей. Наприклад, диверсія на вулиці після настання темряви, яку Ви могли б здійснити проти військового автомобіля чи вантажівки, є ще одним прикладом дій, за яку вас майже неможливо звинуватити.

Читайте також: Міста в окупації закрили для в’їзду та виїзду, готують псевдореферендум – ОК “Південь”

· Ви повинні намагатися пошкодити лише ті об'єкти та матеріали, які будуть використовуються ворогом. Перш за все пально-мастильні матеріали, харчі, медикаменти.

· Не зберігайте на своїх гаджетах (ПК, ноутбук, планшет, телефон) будь які компрометуючі Вас матеріали, фото-відео, контакти...і навіть цей посібник.

Нагадаємо, в окупованих районах Херсонщини загарбники проводять обшуки та викрадення людей з проукраїнською позицією. Війська РФ щільно мінують дороги та лісосмуги. А також друкують бюлетені та поширюють агітаційні матеріали з метою проведення фіктивного референдуму.